migrén
#Betegségek

Kamaszkori migrén - Mi okozza?

2015.05.10.
1 perces olvasási idő

A migrén jellegzetesen kamaszkorban kezdődik, és a lányoknál háromszor gyakoribb az előfordulási aránya, mint a fiúknál. A fizikai fájdalom mellé gyakran társul iskolai hiányzás, vagy rendszeres kórházlátogatás. Íme néhány tipp a kezelésére.

A kamaszkori migrén általában rövidebb ideig tart, de gyakoribb a hányinger, a hányás és a fokozott fény- és hangérzékenység. A gyermekkori migrén rendszerint kétoldali. Előfordul, hogy a migrén összes tünete kialakul, de a fejfájás elmarad. Ezeket az ún. abdominális migréneket nagyon nehéz diagnosztizálni.

A lányok hajlamosabbak

A migrén kisgyermekkorban még egyformán kialakulhat fiúknál és lányoknál, azonban a serdülőkor után az arány eltolódik a lányok irányába, akiknél háromszor gyakrabban jelentkezik.

Szerencsére a felnőttek migrénjére adott gyógyszerek a kamaszoknak is hatékonyak. Ha a fejfájásod rendszeres, menj orvoshoz, aki lehet, hogy a vizsgálat után neurológushoz utal.

Sok esetben a migrénes beteg családjában másnak is volt már migrénje. Akinek mindkét szülője migrénes, jó eséllyel nála is ki fog alakulni a betegség. Ha csak az egyik szülőnek volt migrénje, akkor is fokozott a migrén kialakulásának kockázata.

Tanácsok a migrén megelőzésére

  • Amennyire csak lehet, kerüld a migrént kiváltó okokat.
  • Ha bizonyos ennivalók váltják ki, csak ritkán fogyassz belőlük (pl. csokoládé, alkohol).migrén
  • Ha bizonyos illatok állnak a háttérben, próbáld meg kerülni ezeket.
  • Összességében igyekezz rendszeres napi menetrendet kialakítani megfelelő étkezéssel és bőséges alvással, továbbá hasznosak a különböző stressz-levezető elfoglaltságok: mozgás és bármilyen tevékenység, amiben örömöd leled.
  • A rendszeres mozgás csökkenti a feszültséget és hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Válassz valamilyen mozgásformát, amit élvezel (pl. gyaloglás, úszás és biciklizés) és műveld rendszeresen. Légy óvatos a bemelegítésnél, mert a hirtelen intenzív mozgás is okozhat fejfájást.

(WEBBeteg)