fázás
#Betegségek

Rák és hidegrázás

2022.07.01.
1 perces olvasási idő

A hidegrázás pontosan az, aminek hangzik: szó szerinti rázkódás, amit azért érzel, mert nagyon fázol.

Mi okoz hidegrázást vagy remegést?

A hidegrázás egyfajta didergés, amit akkor tapasztalhatsz, amikor elkapsz egy fertőzést vagy lázad van, azzal a különbséggel, hogy a hidegrázás sokkal erősebb mint a didergés. A fiatalok általában nagyon komoly fertőzésektől, néhány gyógyszertől és néha vérátömlesztés közben kapnak hidegrázást. Amikor a tested idegen anyagokat érzékel – baktériumokat, gyógyszereket vagy más vérét – a test a hőmérsékletének emelkedésével válaszol, így győzheti le az észlelt betolakodót.

Amikor a testhőmérsékleted emelkedik, a levegőt hűvösebbnek érzed, és elkezdesz dideregni. Néha a didergések annyira erőteljesek lesznek, remegéssé vagy hidegrázássá alakulnak.

Amikor vérátömlesztést kapsz, akkor is lehet hidegrázásod. Ez azért alakulhat ki, mert a fehérvérsejtek (amik gyakran felelősek a reakcióért) annak ellenére, hogy kiszűrik az adományozott vérből, néhány maradék sejt a vérkészítményben maradhat, ez okozhat lázat és hidegrázást.

A kemoterápiás kezelés mellékhatásaként szintén jelentkezhet hidegrázás. De egy idő után a hidegrázás lecsendesedik, és nagyon meleged lesz.

Mit tehetnék?

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudatod a kezelőorvosoddal, vagy ápolóval, hogy mi történik veled. Ők segíteni fgonak, hogy minél hamarabb túllegyél rajta. Ezután, próbálj meg ellazulni! Igaz ugyan, hogy nagyon nehéz ilyenkor ellazulni, de a tapasztalat szerint kevésbé megrendítő, ha nem feszülsz bele a rázkódásba minden idegszáladdal. Próbálj meg mélyeket lélegezni, és koncentrálj arra, hogy el fog múlni – el fog múlni, és bízz benne!

Ezután fontos, hogy felmelegedj. Legyen mindig néhány takaró vagy melegítő párna a közeledben. Néhány fiatal szerint az segít, ha valaki szorosan tart, és ezáltal enyhíti a rázkódásod.

Amikor a remegés leáll, akkor nagyon, nagyon forrónak érezheted magad. Távolítsd el a melegítő párnákat, és kérj meg valaki, hogy tegyen hideg borogatást a homlokodra és a nyakadra.

Ha ráz a hideg, írd fel ezeket az adatokat a jegyzetfüzetedbe: mikor történt, mit szedtél be, mennyi ideig tartott, mi segített, hogy jobban érezd magad. Tartsd meg az ilyen jegyzeteket, mert segíthet az orvosnak a probléma okát, hogy ilyen ne történhessen meg újra. Léteznek ugyanis olyan gyógyszerkezelések és bizonyos gyógyszerek, amik segíthetnek megelőzni a hidegrázást vagy a remegést.

(KamaszPanasz - S. Z., forrás: teenslivingwithcancer.org)