méh
#Betegségek

Méhnyakrák: mi növelheti a kockázatát?

2015.12.10.
2 perces olvasási idő

A méhnyakrák kialakulását sok külső tényező, életmódbeli szokás befolyásolhatja. Fontos, hogy elővigyázatos legyél, és minden rizikófaktorra figyelj oda!

A méhnyakrák kockázatát a következők növelhetik

  • Humán papillomavirus (HPV) fertőzés. A HPV a szexuális úton terjedő fertőzések közé sorolható (STI), és a leggyakoribb oka a méhnyakrák kialakulásának.Hogyan előzheted meg a méhnyakrák kialakulását?
  • Magas kockázatú szexuális magatartás, például egynél több szexpartner vagy olyan partner, akinek több másik szexpartnere van.
  • Károsodott immunrendszer, például, azoknak a nőknek, akiknek humán immundeficiencia vírusuk, HIV-jük van: nagyobb esélyük van a HPV-re, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a méhnyaki sejtelváltozások és nagyobb az esélye a rákos elváltozásnak is.
  • Dohányzás, akár aktívan, akár passzívan.

Megelőzhető a méhnyakrák?

Rendszeresen végeztesd el a Pap-tesztet! A vizsgálatok gyakorisága függ a korodtól és azoktól a dolgoktól, amik növelhetik a kockázatot. A legjobb, ha 1-3 évente elmész a nőgyógyászodhoz rákszűrésre. Beszélj az orvosoddal arról, hogy mikor legyen az első Pap-teszted, és hogy milyen időközönként ajánlott megismételni azt.

Szokj le a dohányzásról! Azoknak a nőknek, akik dohányoznak (akár csak passzívan is), nagyobb esélyük van a méhnyaki sejtek elváltozásához, ami akár méhnyakrákhoz is vezethet. Add fel a dohányzást, hogy csökkentsd a méhnyakrák kockázatát!

Adasd be a HPV elleni oltást! Ha 26 éves, vagy ennél fiatalabb vagy, akkor kaphatsz HPV oltást. A ma kapható oltóanyagok a humán palliomavírus leggyakoribb altípusai ellen védenek, melyek akár méhnyakrákot is okozhatnak. Az oltóanyag 3 részletben adható be. A vakcina beadása 9-12 év között ajánlott, de 26 éves korig bármelyik nő megkaphatja. További információért kérdezd orvosodat.

Csökkentsd a szexuális úton terjedő fertőzések (STD) kockázatát! Ezeket a fertőzéseket (ilyen a HPV is) könnyebb elkerülni, mint kezelni. A HPV ritkán okoz tüneteket, így az is megtörténhet, hogy te vagy partnered tudomásotok nélkül hordozzátok a vírust.

Hogyan csökkentsd a kockázatot?

  • Beszélj a partnereddel a szexuális úton terjedő fertőzésekről, mielőtt testi kapcsolatba lépnétek. Győződj meg róla, hogy partnered nem jelenthet veszélyt STI téren. Ne feledd, az is lehetséges, hogy úgy hordozza a vírust, hogy nem is tud róla. Bizonyos vírusok, mint például a HIV akár 6 hónapig is lappanghatnak, addig nem mutathatóak ki a vérben sem.
  • Legyél felelősségteljes!
  • Kerüld a szexuális érintkezést olyanokkal, akiken az STI tüneteit véled felfedezni, akiről tudod, hogy kezelték már vele, vagy aki kitett ilyen jellegű vírusoknak (pl. gyakori partnercsere által)!
  • Minél kevesebb szexpartnered legyen! Az szexuális úton terjedő betegségek elkapásának esélyét növeli az, ha több emberrel élsz szexuális életet, vagy ha partnered teszi ezt.
  • Használj férfi vagy női óvszert, ez csökkenti az STI kockázatát! A férfi óvszer használata kimutatottan csökkenti a HPV fertőzésének lehetőségét. A női óvszerek is segítenek, de kevesebb tanulmány mutatja ki az ilyen típusú védelemének jelentősségét.

A szexuális úton terjedő fertőzések, mint a humán palliomavírus (HPV) átterjedhetnek a nemi szervekről, végbélnyílásról, szájból, torokból szexuális tevékenység közben.

(S.A. - www.webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)