rák
#Betegségek

A rákos megbetegedés kezelése

2014.11.10.
2 perces olvasási idő

A hagyományos rákkezelés három részből áll: operáció, kemoterápia és sugárterápia. Egy ember akár mindhárom terápiában részt vehet a gyógyulás érdekében, egyeseknek csak az egy vagy két eljáráson kell átesnie.

Operáció

Ez az első számú kezelési lehetőség a rákos betegek számára, amennyiben a daganat kisméretű, áttét A rákos megbetegedés kezelésenélküli és jól hozzáférhető helyen van. Ilyenkor a tumort, a környező szöveteket és nyirokcsomókat (mivel itt képződnek elsősorban az áttétek) sebészeti úton eltávolítják a szervezetből. A sebészeti beavatkozás előtt vagy után is alkalmazhatnak sugárterápiát, hogy csökkentsék a tumor nagyságát.

Kemoterápia

A kemoterápia olyan gyógyszerek bevitelét jelenti, amelyek megölik a rákos sejteket, és gátolják azok szaporodását. Ezeket általában közvetlenül adják (intravénásan) vagy szájon keresztül. A műtét előtt is alkalmazhatják a daganat méretének csökkentésére.

Sugárterápia

Különböző sugárzásokat alkalmaz ez a terápia (például hasonlóakat a röntgensugarakhoz), hogy elpusztítsák a beteg sejteket. A terápia lehet külsőleg alkalmazott (ilyenkor a sugárzás kívülről jön), vagy pedig belsőleg (ilyenkor a tumor közelébe egy implantátumot ültetnek). Ez a terápia fájdalommentes, de sajnos pusztítja a környező egészséges sejteket is.

Néhány egyéb kezelési mód

A hagyományos kezelési módok mellett az egyik rohamosan fejlődő módszer az immunterápia. Az immunterápia a szervezet saját védekező rendszerének megtámogatásával törekszik a rák leküzdésére, ill. féken tartására, többnyire kívülről bejuttatott anyagok segítségével.

Az immunterápia egy még újabb, napjainkban kialakuló terápiás módszer, a biológiai terápia részévé válik. A biológiai terápia a rákos megbetegedéssel szemben a szervezet részéről adott valamennyi válaszreakciót úgy igyekszik befolyásolni, hogy azokat a rákos megbetegedés leküzdésének szolgálatába állítsa. Az előző módszerekkel szemben, a biológiai terápiáknak nincs káros mellékhatásuk.

Egyéb módszer lehet például a hormonterápia, a csontvelő átültetés, stb.

Mik lehetnek a kezelések mellékhatásai?

Hogy valaki melyik kezelést kapja, attól függ, hogy milyen típusú rákja van, illetve a megbetegedés milyen stádiumban jár. Persze a beteg életkora, általános egészségügyi állapota is befolyásolja azt. Nehéz megállapítani, hogy általánosan milyen mellékhatások jelentkeznek majd, ez egyénenként változó.

Kemotárpia mellékhatásai

Rövidtávon a kemoterápia hányingert, hányást, étvágytalanságot, száraz szájérzetet, illetve a haj hullását eredményezheti. Mivel a kemoterápia hatással van a vérképző sejtekre a csontvelőben, hatására a szervezet védekezőképessége csökken, így a fertőzés veszélye nagyobb. Ez továbbá fáradtsághoz, nehézlégzéshez vezethet.

Minden beteg másképp reagál a kemoterápiára. Ám a mellékhatások hamar elmúlnak, és a terápia végével újra kinő a haj. Az ápolók, orvosok csoportja mindent megtesz a betegért, ezt fontos tudni.

Sugárterápia mellékhatások

Ez az eljárás nem fájdalmas, mellékhatásai közé sorolható a bőrirritáció, a száraz bőr és a folytonos fáradtság érzet.

A rák kezelése rosszabb magánál a betegségnél?

Néhányan azt gondolják, hogy a rák kezelése talán veszélyesebb a betegre nézve, mint maga a betegség. Ez persze nem igaz. A gond az, hogy a legtöbb beteg, akinél rákot diagnosztizálnak, addig semmiféle fájdalmat nem érez, majd a kezelések megkezdésével érezhettek kellemetlenségeket, fájdalmakat. Fontos azonban észben tartani, hogy mindez életet ment, főképp akkor, ha a rákot már a korai szakaszban diagnosztizálták.

Minden embernek egyéni döntése a kezelés kérése! Ezek a kezelések viszonylag rövid idejűek, és életmentőek lehetnek. Ám ha a beteg nem akar élni velük, el kell fogadnunk a döntését.

A rákról beszélni kell, hiszen folyamatosan hallunk róla. Nem szabad a fejünket a homokba dugni, fontos, hogy megtudjunk róla minél többet. Ha esetleg a közvetlen környezetedben valaki ezzel a betegséggel küzd, ne habozz neki segítséget nyújtani! Egy kis kedvesség vagy egy kórházi látogatás balzsam a szívnek. Neked igazán apróság, amivel másnak könnyebbé varázsolhatod a napjait.

(Gy. R. - cancer.org, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)