hpv
#Betegségek

A HPV megelőzése, kezelése

2020.09.15.
1 perces olvasási idő

Egyetlen biztos módszer van arra, hogy valóban elkerüld a HPV vírus kialakulását: folytass monogám szexuális kapcsolatot nem fertőzött partnerrel. Sose felejtsd el, hogy nagyon sok ember nem is tud a fertőzöttségéről.

A veszélyesebb HPV vírusok tünetei és tesztje

Amikor egy HPV vírus miatt a fertőzöttség kialakul, nincs semmilyen tünet. Gyakran az első nyomravezető jel a Papilloma-teszt abnormális eredménye.

A HPV megelőzése, kezeléseA nőgyógyász először kenetet vesz a méhnyak sejtjeiből, és analízisre küldi őket a laborba. Ha ennek a tesztnek az eredményei nem teljesen egyértelműek, akkor az orvos HPV tesztre küldi a beteget, ami a vírus DNS típusát határozza majd meg. Ezek a tesztek a 13-as és 14-es típusú HPV vírust tudják kimutatni, amelyek szintén összefüggenek a méhnyakrák kialakulásával. Ez az eredmény még nem utal egyértelműen rákra, viszont jelzi a nőnek és az orvosának, hogy olyan típusú vírus van jelen a szervezetben, amely hajlamos rákos megbetegedés kialakítására.

A HPV fertőzöttség kezelése

A pozitív HPV teszt nem jelenti azt, hogy a nőnek szüksége van kezelésre, legalábbis nem azonnal. Egy ilyen pozitív teszt hatására a nő egy magas rizikófaktorú osztályba kerül, amely arra figyelmezteti az orvosát, hogy előfordulhat, hogy a méhnyak szövetei elváltoznak, ezért fokozottan kell figyelni rá.

A szövetek későbbi változásának megfigyelésére az orvos elrendelhet rendszeres Papilloma tesztet vagy akár hüvelytükrözést is. Ez utóbbi során egy kivilágított nagyítőtükörrel rendelkező eszközt alkalmaznak, amelynek segítségével a méhnyak szöveteit nagyon közelről meg tudják vizsgálni.

A HPV fertőzés kezelésére szolgáló lehetőségek a műtét, a lézeres kezelés vagy lefagyasztás.

Terhes és terhességet fontolgató nőknek nagyon fontos konzultálniuk az orvosukkal. A veszély, miszerint a vírus továbbterjed a kisbabára, nagyon alacsony, viszont a kezelések hatással lehetnek a terhességre, ezért az orvosok gyakran elhalasztják a kezelést a szülés utánig.

Hogyan előzzük meg a HPV fertőzést?

Egyetlen biztos módszer van arra, hogy biztosan elkerüld a HPV vírus kialakulását: folytass monogám szexuális kapcsolatot nem fertőzött partnerrel. Sose felejtsd el, hogy nagyon sok ember nem is tud a fertőzöttségéről. Gumióvszer használata segíthet redukálni a fertőzöttség kialakulásának veszélyét, de nem nyújt 100 százalékos védelmet. A vírus ugyanis továbbterjedhet nemiszervről nemiszervre, ha nem használnak gumióvszert.

(KamaszPanasz - H.I. - https://www.webmd.com, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)