szex
#Vágyak

Hogyan mondd el otthon, hogy terhes vagy?

2023.03.20.
2 perces olvasási idő

Össze vagy zavarodva? Nem tudod, hogy mit tegyél? Az előtted álló beszélgetésen előbb vagy utóbb túl kell lenned, a halogatás nem segít. Gondold át alaposan, és vágj bele!

Most tudtad meg, hogy teherbe estél? Megrettentél? Sokkolt a hír? Arra gondolsz, hogy lehetetlen, hogy ez veled történt meg? Nem tudod, hogy hogyan mondd el a szüleidnek? Segítünk.

Készülj fel a beszélgetésre!

Vannak szülők, akik könnyebben el tudják fogadni, hogy tinédzser lányuk szexuálisan aktív, míg mások megtiltják és elítélik azt. A szülők többsége pedig valahol középen foglal állást.

Szüleid személyiségén is múlik, hogyan fogadják a hírt. Különbözőképpen reagálhatnak krízishelyzetben: higgadtak maradhatnak, vagy dühösek lesznek, és kiabálnak veled.

Még ha kezdetben fel is zaklatja őket a hír, a legtöbb szülő idővel megnyugszik, és segít gyermekének. Ha mégis félsz, hogy elszabadulnak az indulatok, kérj meg valakit, hogy legyen ott veled a beszélgetéskor! Ha így sem vagy biztos a dolgodban, hívj fel egy segélyvonalat, és kérd meg, hogy adjanak tanácsot.

Egy kis segítség a beszélgetéshez

Készülj fel előre a beszélgetésre! Kezdheted így: „Van egy probléma, amiről beszélnünk kell. Most tudtam meg, hogy terhes vagyok.” Várj, míg a szüleid megemésztik a hallottakat!

Készülj fel a reakciójukra!

Készülj fel előre a szüleid reakciójára! Gondold végig, hogy mit fogsz csinálni, ha a szüleid dühösek lesznek, kiabálnak, kétségbe esnek, vagy kioktatnak! Gondold át előre, miként reagálnál ezekben a helyzetekben! Ne aggódj, az első sokk után lehiggadnak a szüleid, és megértőek lesznek. A legtöbb hasonló helyzetben lévő tini meglepődik, mennyire odaadóan támogatják a szüleik őket.

Mondd el a szüleidnek, hogy megérted a nézőpontjukat!

Segíthet, ha olyasmit mondasz: „Tudom, hogy borzasztóan mérgesek vagytok rám” vagy, hogy „Tudom, nem ez az, amire számítottatok”. Azt mondd, amit valóban érzel, nem érdemes olyasmivel nyugtatni őket, amit nem gondolsz komolyan.

Engedd őket beszélni!

Hagyd, hogy elmondják a véleményüket, ne vágj közbe. Várj, hogy feldolgozzák a hallottakat, és megnyugodjanak!

Oszd meg az aggodalmaidat!

Mondd el, mitől félsz, például hogy „Nem tudom, hogy fogom tudni kezelni a helyzetet, mi lesz majd a sulival, és mit fognak rólam gondolni a barátaim. Még mindig képtelen vagyok elhinni, hogy mindez velem történik meg. Nem tudom eldönteni, mit tegyek.”

Nagyon sok bátorság és érettség kell ahhoz, hogy megfogalmazd az érzéseidet. Nem baj, ha azonnal nem jutnak eszedbe a szavak, és ne szégyelld, ha sírni kezdesz beszéd közben, ez természetes. Félelmeid megfogalmazása segít, hogy átgondold a lépéseidet. Ha úgy érzed, képtelen vagy a beszélgetésre, írd le a gondolataidat levélben!

Kérj segítséget!

Célszerű felkeresned az orvosodat - nem csak az egészséged érdekében, hanem azért is hogy több információhoz juthass a helyzeteddel kapcsolatban. Itt megtudhatod, hogy mik a lehetőségeid, és esetleg arra vonatkozóan is tudnak tanácsot adni, miként közöld a tényeket a szüleiddel.

A lehetőségek megtárgyalása

Most, hogy elmondtad a szüleidnek a hírt, eljött az ideje, hogy dönts. A szüleid, a barátod vagy a barátod szülei is segíthetnek a döntés meghozatalában - nézőpontjuk és ötleteik segíthetnek téged a tájékozódásban.

Azonban fontos hogy tudd: csak Te hozhatod meg a döntést! Nem érdemes aszerint cselekedni, amit mások várnak el tőled. Dönts úgy, ahogy Te a legjobbnak látod!

Ha valaki tiniként gyereket szül, tudnia kell, hogy ez a jövőjére, karrierjére, munkalehetőségeire, anyagi helyzetére kihat. A várandós tinik körülbelül fele dönt úgy, hogy világra hozza gyermekét. Közülük van, aki fel is neveli, van, aki örökbe adja a kicsit. A terhességek egy részének vetélés miatt vége szakad, és a tinik körülbelül egyharmada úgy dönt, hogy elveteti gyermekét.

Egy ilyen horderejű döntést nagyon nehéz meghozni, éppen ezért érdemes lehet felkeresnetek egy tapasztat tanácsadót, és vele is átbeszélnetek a teendőket.

Hogyan tovább?

A dolog persze nem áll meg egy beszélgetésnél. A terhesség alatt számos kétség és különféle érzések törhet rád, amit esetleg szeretnél megosztani a szüleiddel. Lehet, hogy néha hitetlenül, máskor ijedten vagy aggodalommal nézel szembe a helyzettel. Elfoghat a szomorúság vagy a bűntudat. Közben pedig sokszor izgatottnak és boldognak is érezheted magad.

Egyes pillanatokban azt hiheted, nem készültél még fel az előtted álló feladatokra, máskor viszont elszántan fogsz szembenézni a jövővel. Egy beszélgetés sokat segíthet abban, hogy rendezni tudd a benned kavargó gondolatokat.

Ne feledd, néha éppen az ilyen nehéz helyzetet hozzák közelebb egymáshoz a családtagokat. Ilyenkor újból előkerülnek az olyan alapvető értékek, mint a feltétlen szeretet, az elfogadás, a kedvesség, a megbocsátás és az optimizmus.

(KamaszPanasz - M.N.)