terhes
#Testi problémák

Álterhesség: csalóka tünetek

2024.03.09.
2 perces olvasási idő

Az álterhesség az, amikor egy nő azt hiszi, hogy gyereket vár, de valójában nem is terhes. Ilyenkor terhességre utaló tünetek jelenhetnek meg. Hogyan lehetséges ez?

Ez a jelenség rendkívül ritka, 22 ezer terhességből 1-6 álterhesség, amely bármely menstruáló női korosztályra jellemző lehet. Nagyon ritkán, de a terhes nő közelében lévő férfi, legtöbbször az apa is produkálhat terhességre utaló tüneteket (súlygyarapodás, hányinger, fejfájás). A jelenséget Couvade-szindrómának vagy szimpatikus terhességnek nevezik.

Mi okozhatja az álterhességet?

Az orvosok már ősidők óta ismerik ezt a jelenséget, de csak most kezdik megérteni azokat a lelki és testi problémákat, melyek a háttérben húzkodhatnak. A pontos oka még ma sem ismeretes, de azt feltételezik, hogy egyes pszichológiai tényezők „becsapják” az emberi testet és agyat, elhitetik vele, hogy terhes.

Ha a nő görcsösen ragaszkodik ahhoz, hogy teherbe essen – meddőség, ismételt vetélés miatt –, akkor a teste olyan jeleket bocsát ki, ami terhességre utalhat. Ilyen tünet lehet a duzzadt has, mellfeszülés, vagy úgy érzi, mintha mozogna a magzat. A női agy tévesen női hormonokat szabadít fel (ösztrogén, prolaktin), melyek kiválthatják ezeket a tüneteket.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy az álterhességet a szegénység, a szexuális felvilágosítás hiánya, a gyermekkori szexuális bántalmazás és az ezekhez kapcsolódó problémák vagy szorongás válthatja ki. Az álterhességet bizonyos téveszmék is okozhatják, például, ha a nő skizofrén.

Az álterhesség tünetei

Az álterhesség tünetei megegyezhetnek a valódi terhesség tüneteivel:

  • elmarad a menstruációs vérzés,
  • duzzadt has,
  • feszülő mell,
  • a bimbóudvar színének megváltozása,
  • tejtermelés,
  • magzati mozgásra utaló érzés,
  • hányinger,
  • hányás,
  • súlygyarapodás,
  • egyes élelmiszerek utáni sóvárgás.

Ezek a tünetek fennállhatnak néhány hétig, kilenc hónapig vagy akár több évig is.

Az álterhesség diagnosztizálása

Annak megállapítására, hogy álterhességről van-e szó, a nőgyógyász elvégzi a kismedence vizsgálatot, valamint a hasi ultrahangot. Az eredményt összehasonlítja egy valódi terhes kismama eredményével, illetve ezzel szemlélteti az álterhességet a betegnek.

Álterhesség során a baba nem látható az ultrahangon és nem hallható a szívverése. Néha azonban az orvos látja a terhességre jellemző szervi változásokat, mint például a kitágult méhet vagy a megpuhult méhnyakat. Bizonyos betegségeknél (rák, kóros elhízás, méhen kívüli terhesség) a tünetek szintén valódi terhességre utalhatnak. A szóban forgó betegségeket ki kell zárni akkor, ha kiderül az álterhesség.

Amikor egy nő azt hiszi, hogy terhes, felkavaró lehet megtudni, hogy mégsem az. Az orvosnak kíméletesen kell közölnie a hírt és pszichológiai támogatást kell a páciensnek nyújtania, beleértve a terápiás kezelést, hogy segítsen neki a traumából talpra állni.

(KamaszPanasz - M. T.)