felnőtté válás
#Testi problémák

Leggyakoribb kérdések a serdülőkorról - Amit minden lánynak tudni érdemes

2011.09.27.
3 perces olvasási idő

Amikor a lányok a pubertáskorba lépnek, akkor a hormonszint ingadozása miatt sok változás megy végbe a testükben kívül és belül is. Ezeket a változásokat nem könnyű megélni, sem fizikálisan, sem lelkileg. A következőkben szakértőnk összeszedte és megválaszolta a tizenévesek leggyakoribb, felnőtté válással kapcsolatos kérdéseit.

Honnan tudom, hogy mikor kezdődik a pubertásom?

A pubertáskor általában 9-13 éves kor között kezdődik el. Persze, mint mindenhol, itt is vannak kivételek. Van olyan, akinél ez hamarabb jelentkezik, és van olyan, akinél később. Egy női nemi hormonnak, az ösztrogénnek köszönhető a változás. A legszembetűnőbb testi változás a mell növekedése, a női test vonalainak kialakulása, a testmagasság növekedése, és végül a menstruáció bekövetkezte.

Mi a helyzet a test szőrösödésével?

pubertásLehet, hogy már te is észrevetted, hogy olyan helyeken nő szőröd, ahol eddig nem volt. Például kar, láb, hónalj, nemi szerv. Általában az első szőrszálak vékonyak, világosak, finomak, de az idő múlásával egyre sötétebbé és vastagabbá válnak. A testszőrzet teljesen normális, de néhány lány csúnyának tartja és idegesíti. Ha szeretnél tőle megszabadulni, akkor szólj anyukádnak vagy nővérednek, esetleg egy olyan nőnek (pl. nagynéni), akiben megbízol, és ő majd tanácsot tud adni, hogy hogyan tegyed ezt.

Mennyit fogok nőni?

A serdülőkor során a test magassága is nő, olykor látványosan gyorsan. Ezt növekedési kilövellésnek nevezzük. Minden ember más ütemben növekszik, valaki lassabban, valaki gyorsabban. Ekkor egyesek akár 10 centimétert is képesek nőni egy év alatt. A testmagasság növekedése 9-11 év között kezdődik el. A legtöbb lány 18 éves korára éri el a felnőtt testmagasságát.

Mikor kell elkezdeni igazi melltartót viselni?

Lehet, hogy büszke vagy arra, hogy már van melled, de az is lehet, hogy zavar a jelenléte. Akármi is a helyzet, ha kényelmetlenül érzed magadat, kérd meg anyukádat vagy nővéredet, hogy menjen el veled melltartót vásárolni. Ha az egyik melled kisebbnek látszik, mint a másik, ne aggódj, ez teljesen normális jelenség. A méret általában kiegyenlítődik az idő múlásával. A mellek növekedésével a mellbimbó színe és mérete is elkezd változni. Ez is teljesen normális jelenség, nem kell aggódni miatta.

Mi történik a bőrömmel?

A tinédzserek 85-90 százalékánál pattanások jelenhetnek meg a karon, a háton, a mellkas felső részén, az arcon. Az első akne megjelenése jelezheti a pubertáskor kezdetét. Serdülőkorban a faggyúmirigyek eltömődhetnek, ami pattanásokhoz vezethet. A stressz, a menstruáció és az olajos alapú sminkek csak rosszabbá tehetik a pattanásokat. Ne sminkeld túl erősen magad! Ehelyett tartsd tisztán a bőrödet. Ha nagyon elmérgesedne a helyzet, kérd ki egy bőrgyógyász tanácsát. A jó hír az, hogy a pattanások általában enyhülnek a pubertáskor végére.

Miért izzadok annyira?

Ha észreveszed, hogy többet izzadsz, ne aggódj, nem vagy egyedül. Serdülőkor során 2-4 millió verejtékmirigy hirtelen aktívvá válik. Tehát, ha meleg van, vagy ideges vagy, illetve ha izgulsz, jobban izzadhat a hónaljad, ami nem éppen kellemes illatú. Ez mind normális jelenség. Ha aggódsz a szagok miatt, zuhanyozz többet, és használj dezodort vagy izzadásgátlót.

Mi az a folyás, amit látok a bugyimon?

pattanásAmikor a pubertáskor elkezdődik, a legtöbb lány hüvelyi folyást észlel magán. A bugyin lévő fehér vagy sárga foltok normálisak. Ez a folyadék segít megőrizni a hüvely tisztaságát és nedvességét. De ha viszketést, vagy kellemetlen szagot érzel a hüvelyed körül, akkor ezt mond el az anyukádnak, és keresetek fel egy nőgyógyászt. A viszketés és a kellemetlen szag valamilyen fertőzés jele is lehet. A bugyin lévő foltok elkerülésére használj tisztasági betétet.

Miért érzem magam egyre kövérebbnek?

A lányok több zsírt halmoznak fel a testükön, mint a fiúk. Serdülőkor során előfordul, hogy a szervezeted több zsírt raktározz el, mint azelőtt. Eleinte úgy tűnhet, hogy minden zsír a hasadra rakódik, de ahogy telik az idő, szépen kialakulnak a nőies vonalaid. A derék karcsúbb lesz, a csípő kiszélesedik, a fenék és a comb kikerekedik.

Honnan tudom, hogy mikor fog megjönni?

Véletlenek mindig vannak. Van, hogy akkor jön meg az első menstruációja valakinek, amikor az anyukájának vagy a nővérének annak idején. De általában az első menstruáció 9-16 éves kor között jön meg. Minden lány más és más. Ne aggódj, ha neked előbb vagy később jön meg, mint az osztálytársaidnak. A pubertáskor végére mindenki felzárkózik. De amíg vársz, érdemes a táskádba bekészítened néhány egészségügyi betétet vagy tampont, illetve váltóbugyit, ha átáznál. Lehet, hogy az iskolában vagy az utcán fog megjönni, és nem otthon.

Kérdezd meg anyukádat vagy nővéredet, hogy ezeket az eszközöket hogyan kell használni. Kérd meg, hogy magyarázza el neked a tampon vagy az egészségügyi betét dobozán lévő cseppecskék jelentését, és válaszd ki a neked megfelelő méretűt és vastagságút. Azt, hogy tampont vagy betétet használj, döntsd el annak alapján, hogy melyik a kényelmesebb számodra.

Mi a baj a leheletemmel?

A serdülőkorban burjánzó hormonok problémákat okozhatnak a szájban. Az íny megduzzadhat és érzékennyé válhat. Nagyon fontos a megfelelő fogkefe és fogselyem, illetve szájvíz használata. Ezen kívül rendszeresen, fél-egy évente, keresd fel a fogorvosodat ellenőrzés céljából. A rendszeres fogmosás, valamint baj esetén az azonnali kezelés segít megelőzni a rossz leheletet, az ínybetegséget és egyéb problémákat a szájban.

Mikor kezdjek el randizni?

Nincs egyetlen helyes kor sem a randevúzásra. Rajtad múlik, hogy mikor állsz készen. No meg attól is, hogy találsz-e megfelelő fiút arra, hogy elmenj vele randizni. Ne csak azért randizz, mert a barátaid is ezt teszik. Mielőtt elmész valakivel, nem elég az, hogy tetszik neked. Előbb ismerd meg jobban, mielőtt egyedül elmész vele. Előbb kezdj el vele sms-ezni vagy e-mail-ezni. Vagy menj el a barátaiddal moziba, ahol ő is ott van.

Miért nem nézek úgy ki, mint a modellek?

Azt gondolod, hogy a lábaid túl vékonyak, vagy a hasad túl nagy? A legtöbb tini nincs megelégedve a külsejével. Az emberek különböző súlyúak és magasak. Nem lehet mindenki egyforma. Tehát ne aggódj, ha nem úgy nézel ki, mint az a modell, akit a magazinban láttál. A modellek sem tökéletesek. A képeket általában retusálják, és a sminkkel nagyon sok mindent el lehet takarni. Ahelyett, hogy a modellekkel tőrödnél, próbálj meg egy egészséges testsúlyt megtartani, rendszeres testmozgással és kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással.

Honnan tudhatom, hogy a testem változásai normálisak?

A pubertáskor egyszerre lehet izgalmas és félelmetes is. A testi változással érzelmi változás is járhat. Lehet, hogy sok kérdésed is van, de ne feled, hogy ez normális, és mindenki átesik rajta. Tehát ne szégyelld megkérdezni anyukádat vagy nővéredet azokról a dolgokról, amik téged foglalkoztatnak. Lehet, hogy meg fog lepni, de a veled egykorú többi fiatal is ugyan azokat a kérdéseket teszi fel, mint te, így bátran kérdezz szakértőinktől is!

(M.T.)