rendellenesség
#Testi problémák

Hüvelyfejlődési rendellenesség? - A szakértő válaszol

2014.06.20.
1 perces olvasási idő

Mikor először akartam tampont használni, rájöttem, hogy a vaginámmal valami nem stimmel. Valahogy úgy fogalmaznám, hogy egy lyukban, két ajtó közül választhatók, vagyis két bejáratom van. Ez lehet fejlődési rendellenesség? - Válogatás a Szakértő válaszol rovat cikkeiből.

Kedves Levélíró!

Lehetséges az is, hogy csak a szűzhártyát érzed, de az is, hogy valóban van egy "fal" a hüvelyedben. Ez olyan fejlődési rendellenesség, aminek sok fokozata van (onnantól hogy pl. csak a hüvely egy része osztott, odáig hogy akár két méh is kifejlődik) és a kezelése sebészi. Enyhébb esetben ez valóban csak egy kisműtét. A pontos diagnózist csak hüvelyi vizsgálat és ultrahang után lehet felállítani.

Tehát a nőgyógyászati vizsgálatot mindenképpen javaslom. Próbálj utána érdeklődni, hogy rendel-e a lakóhelyeden női szakorvos és természetesen választhatod őt is. De semmi rossz sincs abban sem, ha egy férfi vizsgál meg, nem kell előtte szégyenkezned.

Anyukádat jobb lenne beavatni, szerintem ha elmondod neki, hogy nehezen ment a tampon felhelyezése, és hogy mire gyanakszol, akkor egészen biztosan megérti majd és elkísér téged. (Még az orvosválasztásban is segíteni fog, hidd el.)

Ha semmiképpen nem akarod hogy tudjon róla egyelőre, akkor egyedül is fölkeresheted az orvost.

Dr. Szimuly Bernadett

A hüvely fejlődési rendellenességei

A megtermékenyülést követő körülbelül nyolcadik hétig mind a hímnemű, mind a nőnemű embrióban azonos módon fejlődnek a húgy- és ivarszervek.

Ezt követően pedig fiú magzatokban - a tesztoszteron jelenléte miatt - a Wolff csövek, leánymagzatokban pedig - tesztoszteron hiányában - a Müller csövek alakulnak ki, melyekből a belső nemi szervek fejlődnek.

A hüvely fejlődési elváltozásai gyakran együtt járnak a méhtest fejlődési zavaraival a Müller csövek egyesülésének elmaradása miatt. Ennek következtében a hüvely lehet csökevényes vagy kettőzött is, valamint sövény is kialakulhat benne.

A hüvely hiányára gyakran az hívja fel a figyelmet, hogy a pubertás felléptekor a fiatal lány elkezd menstruálni, de a vér hüvely hiányában nem tud a méhűrből kiürülni. Ennek következtében súlyos görcsök lépnek fel az alhasban. Az elváltozás természetesen közösülési képtelenséghez is vezet. Kezelése korrekciós plasztikai műtét, mely során hüvelyt alakítanak ki, hogy a nemi élet ne ütközzön nehézségekbe.

Kevésbé súlyos elváltozás a zárt szűzhártya, mely szintén akadályozza a mestruációs vér kiürülését, így alhasi görcsökhöz vezet, mert a vér pang a méhűrben és a hüvelyben. Ha az állapot hosszan fennáll, a méh ürege és a hüvely ki is tágulhat. Egyszerű műtéttel, a szűzhártya bemetszésével azonban megoldható a probléma.

(WEBBeteg/KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

hüvely