#Betegségek

Terhességi vesemedence-gyulladás

2011.03.03.
1 perces olvasási idő

A terhesség alatt a húgyúti fertőzések a gyakori bakteriális infekciók közé tartoznak. A húgyúti fertőzések kihatással lehetnek mind az anyára, mind a magzat állapotára, ezért korai felismerésük, megfelelő kezelésük alapvető fontosságú. A vesemedence-gyulladás szövődményeként kialakulhat koraszülés, alacsony születési súly, fatális magzati szövődmények.

A terhességi vesemedence-gyulladás okai

A baktérium-ürítés terhes és nem terhes nőkben közel azonos arányban fordul elő. A húgyúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál a különböző anatómiai viszonyok miatt (rövidebb húgycső, a hüvely közelsége, a végbél közeli elhelyezkedése a húgycsőhöz). Ha egy terhes nőnél húgyúti fertőzés alakul ki, nagyobb eséllyel lesz belőle a felsőbb húgyutakat is érintő fertőzés, mint nem terhes nőknél.

Számos olyan élettani változás alakul ki terhesség alatt, ami hajlamosít a húgyúti fertőzések kialakulására. Nő a vértérfogat, a vese filtrációs rátája és a vizelet mennyisége. A húgyvezetékek lazábbak lesznek a progeszteronhatás miatt, a vizelet pangani kezd, a húgyvezetékek kitágulnak, a vizelet retrográd irányba is áramlik. A terhes méh nyomja a húgyvezetéket. A tünetmentes baktériumürítés növeli a felső húgyutak fertőzését, a vesemedence-gyulladás kialakulását. A tünetmentes baktérium-ürítés rutin vizeletvizsgálat alapján megállapítható.

A terhességi vesemedence-gyulladás tünetei

A vesemedence-gyulladásra jellemző a láz, hidegrázás, hányinger, hányás, a deréktáji fájdalom. A vesemedence-gyulladás oka az esetek 70 %-ában Escherichia coli, de okozhatja B-csoportú Streptococcus, Klebsiella, Enterobacter, Proteus törzs is.

A terhességi vesemedence-gyulladás kezelése

A betegnek sok esetben kórházi bentfekvésre van szüksége. Végeznek vizeletvizsgálatot, vérvizsgálatot, ultrahangot. A vizelettenyésztés alapján a kórokozó antibiotikum-érzékenységét meghatározzák. Ezt megelőzően elkezdik a kezelést empirikusan adott antibiotikummal, súlyosságtól függően intravénásan vagy szájon át, majd a tenyésztés eredménye alapján, ha szükséges, változtatnak, hogy célzott terápiát kapjon a beteg.

Dr. Csuth Ágnes

Kapcsolódó cikkek