#Betegségek

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag

2009.11.19.
3 perces olvasási idő

Bármely fiú/férfi, aki tett már meg hosszabb autóutat lányokkal/nőkkel, egyetért abban, hogy a lányok pisisebbek, azaz sokkal többször pisilnek, mint a fiúk. Akármelyik benzinkútnál, vagy útszéli pihenőnél is állsz meg, szemmel láthatóan sokkal hosszabb a sor a női WC előtt. Mi lehet ennek az oka?

Nos, annak ellenére, hogy a fiúk általában sokkal több folyadékot fogyasztanak, mégsem járnak olyan gyakran pisilni, mint a lányok. Ők, mikor szükségét érzik, egyszerre szabadulnak meg a nagyobb mennyiségű vizelettől, míg a lányok gyakrabban és kevesebbet ürítenek. Mindennek az az oka, hogy a férfiak hólyagkapacitása sokkal nagyobb. A nőknek sokkal gyorsabban telik meg a kis hólyag, rövidebb a húgycsövük is, ezért sokkal érzékenyebbek a húgyúti fertőzésekre is. Különösen jellemző a gyakori vizeletürítés a menstruációt megelőző időszakban, a hormonális változások hatására , illetve terhesség során, mikor a növekvő méh folyamatos nyomást gyakorol a hólyagra. Ráadásul sokkal gyakoribb náluk a hiperaktív hólyag szindróma is.

A hiperaktív hólyag szindróma jelei

• erős, hirtelen jelentkező vizelési inger
• a vizelési inger jelentkezése után rögtön tapasztalható akaratlan vizeletcsepegés (inkontinencia)
• napi több mint 8 alkalommal történő pisilés
• éjszakánként történő 2-3 alkalommal való vizelés

Noha az emberek többsége kellemetlennek érzi ilyen kényes témáról beszélni az orvossal, azért is fontos felkeresni a fenti tünetek jelentkezésekor, mert a hiperaktív hólyag akár egy háttérben meghúzódó betegség jele is lehet.

Normális esetben a vizeletürítés a vesék, az idegrendszer és izomműködés közös munkája. Amikor a hólyagod félig megtelt, az idegek jeleznek az agynak, hogy a hólyag „tele” van. Mikor háromnegyedig telt, jelentkezik a vizelési inger, vizelés közben pedig az idegrendszer a hólyag körüli izmok ellazításának segítségével kiüríti annak tartalmát.

Miért pisilnek többször a nők? - Hiperaktív hólyag

Gyakori vizelési ingert okozhat még :

• Nagy mennyiségű folyadékbevitel, gyenge veseműködés, cukorbetegség
• Húgyúti fertőzés
• Tumor vagy kő a hólyagban
• Nagy mennyiségű alkohol vagy koffeinfogyasztás
• Bizonyos gyógyszerek
• Stressz - inkontinencia, mikor fizikai terhelés, nevetés, tüsszentés során jelentkezik vizeletcsepegés és vizelési inger.

Kerülendő ételek és italok

Túl sok folyadék – A szervezet egészségesen tartásához elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, ám ezt sem szabad túlzásba vinni. Napi 2l folyadéknál ne igyál többet, és annak nagy részét a nap folyamán fogyaszd el, hogy az éjszakai alvást ne kelljen pisiléssel megzavarni.

Túl kevés folyadék – Elsőre jó taktikának hangzik a folyadékbevitel csökkentése, ám ez visszaüt, mivel így könnyebben kaphatsz el különböző fertőzéséseket.

Alkohol – Mindegy, hogy az sör, bor, likőr vagy koktél. Az alkohol dehidratálja a szervezeted, mégpedig úgy, hogy növeli a vizeletürítések számát. Az alkohol az agy azon részeit is befolyásolja, melyek a hólyagürítésre vonatkozó parancsot szállítják.

Koffein – A koffein vízhajtó hatású, gyakori vizelési ingert vált ki. Nem csak a kávé-, tea- és kólafogyasztást kell csökkentened, hanem a csokival is óvatosnak kell lenned!

Savas ételek és italok – A citrusfélék, a kávé, tea és paradicsom mind olyan ételek, melyek ingerlik a hólyagot.

Szénsavas üdítők – A szénsavas üdítőitalok szintén gyakori vizelési ingert váltanak ki. Amennyiben pezsgőt vagy habzó bort kívánsz, ne feledd, hogy a szén-dioxid mellett azok alkoholtartalma is növeli a hiperaktív hólyag szindróma tüneteit.

Csípős ételek – Chili, wasabi, salsa szósz. Ezek nem csak az ízlelőbimbóidat készítik ki, vagy a szemed irritálják, hanem a hólyagodat is.

Édesítő szerek – A cukor, a méz és a mesterséges édesítők is válthatnak ki gyakori vizelési ingert.

Egyes gyógyszerek – Egyes antidepresszánsok, izomlazítók és vérnyomás gyógyszerek szintén növelhetik a vizeletürítések számát.

vizelet

Kezelési lehetőségek

  • Bizonyos életmódbeli és viselkedési változások segíthetnek a gyakori vizelési inger mérséklésében. Például nem kell lemondani az összes felsorolt ételről, csak kiegyensúlyozott arányban fogyaszd őket.
  • Emellett hasznos a hólyag edzése úgy, hogy a vizelési inger jelentkezésekor nem szaladsz rögtön a WC-re, hanem megpróbálod még egy kicsit tartani. Ezt az időtartamot fokozatosan növelve csökkenthetőek a hiperaktív hólyag által okozott kellemetlenségek. Megpróbálhatod, hogy minden nap ugyanabban az időben próbálsz meg pisilni, függetlenül attól, hogy érzel-e ingert vagy sem.
  • Kegel gyakorlat rendszeres végzése szintén sokat segíthet.
  • Mindemellett pedig fontos odafigyelni a testsúlyodra. A nehezebb embereknél gyakoribbak a vizelési problémák.
  • Súlyos esetekben a botulinum kezelés vagy a műtét jöhet szóba. Ez utóbbinál a cél a hólyag tároló képességének növelése, illetve az arra nehezedő nyomás csökkentése.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

vizelet