vese
#Betegségek

A vese morfológiai (alaki) rendellenességei

2014.07.04.
1 perces olvasási idő

A vese a kiválasztó szervrendszerhez tartozik, feladata a vér szűrése, a salakanyagok kiválasztása a vizeleten keresztül. Fejlődési rendellenességei igen sokfélék lehetnek.

A vese és a húgy-ivarszervek fejlődési rendellenességei nem mindig okoznak jellegzetes tüneteket. Sokszor előfordul, hogy a vese alaki rendellenességeinek felismerése idősebb gyermekkorban, esetleg felnőttkorban történik. Sok esetben húgyúti fertőzések, vesemedence-gyulladás, húgyúti kövesség kialakulására hajlamosítanak, az ilyenkor elvégzett diagnosztikus vizsgálatok során derül fény a vese és a húgyutak fejlődési rendellenességeire. Gyakori húgyúti fertőzések esetében javasolt is a részletes kivizsgálás a hajlamosító tényezők irányába.

A vese alaki fejlődési rendellenességei igen változatosak lehetnek

Alaki rendellenességeit latinul dysmorphia renisnek nevezzük, ha ezt a kifejezést látod, az pontos diagnózist nem jelöl, csupán arról ad felvilágosítást, hogy a vese alakja a normálistól eltérő. A vesék összeolvadását fusio renorumnak nevezzük, ha pedig a vese nem a megfelelő helyen helyezkedik el, akkor dystopiásnak nevezzük.

Ha egyoldali hiánya van a vesének, azaz nem fejlődött ki, az az élettel összeegyeztethető, sokszor évekig észre sem veszik. A patkóvese a két vese összeolvadásából keletkezik, ez tulajdonképpen egy elhelyezkedési rendellenesség, mely a vese forgási és felszállási rendellenessége miatt alakul ki. A vese üregrendszerének eltérései is előfordulhatnak, például ha több lebenyre oszlik a vese.

vese

Számbeli eltérések is előfordulhatnak

Említettük már azt, ha csak egy oldalon fejlődik ki vese, vagy a két vese összeolvad, de ritkán az is előfordul, ha két húgyvezeték ered a veséből, vagy egy húgyvezeték van ugyan, de ez hasadt. Ha a húgyvezetékből kettő van, az az ureter duplex, ha az ureter hasadt, de nincs duplán a teljes lefutását illetően, az ilyet latinul ureter fissusnak nevezzük.

A vese alaki rendellenességeinek kezelése

A vese alaki fejlődési rendellenességei sokszor tünetmentesek, kezelésük egyedileg változó lehet a klinikai tünetektől függően. Egyes esetekben nincs szükség semmilyen beavatkozásra, elegendő a követés, más esetekben fokozottan oda kell figyelni a fertőzések, a magas vérnyomás megelőzésére, bizonyos esetekben akár műtétre is szükség lehet.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vese