vese
#Betegségek

Új vesével 15 évesen

2013.07.29.
2 perces olvasási idő

Dávid alig egy hónapja kapott új vesét, hetente jár utógondozásra, mindennap gyógyszert kell szednie, figyelnie kell az étkezésre - gyökeresen megváltozott az élete. Történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi a gimnáziumot.

A 15 éves srác Alport-szindrómával született, ami egy kezdetben tünetmentes genetikai hátterű vesebetegség. 10 évesen észlelték nála a problémát, 3-4 éve romlottak le a vesefunkciói. Folyamatosan, hetente kétszer-háromszor kellett dialízisre járnia, ami egy alkalommal 4-5 órás kezelést jelentett. A veseműködés pótlására – a dialízis kezelés elindításával egyidőben – megindult a srác és a család felkészítése a transzplantációra.

Dr. Szabó Attila, a műtéti előkészítésben és az utógondozásban részt vevő Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense elmondta: jelenleg közel 100 veseátültetésen átesett gyerek jár a klinikára, további 16 gyerek vár új szervre, addig pedig dialízissel pótolják a nem működő veséket. A Semmelweis Egyetemen idén eddig összesen 8 tizennyolc éven aluli gyermek kaphatott új vesét, az pedig ritkaság, hogy nyolc napon belül három gyerek is áteshetett vesetranszplantáción, három különböző donornak köszönhetően. A szakorvos hangsúlyozza: csak olyan betegségben valósul meg vesepótló kezelés (dialízis, illetve transzplantáció), amelyben mindkét vesével probléma van.

Állandó készültségben voltak

Dávid idén januárban felkerült erre a bizonyos várólistára, miután komoly előzetes vizsgálaton vett részt. Azt nézték alkalmas-e transzplantációra, milyen az immunrendszere. Állandó készültségben kellett lenniük, mert bármikor érkezhetett a hívás, hogy találtak donort, amelyet kevesebb, mint 24 óra alatt be kell ültetni. Ezen időn túl károsodhat a vese, és alkalmatlanná válik az beültetésre. Minél rövidebb idő alatt kerül át a szerv a betegbe, annál jobb működés várható – magyarázza dr. Szabó Attila.

Fél év telt el, és jött az értesítés, hogy van egy megfelelő, jól működő szerv, amely hasonló nagyságú. Igen, erre is figyelniük kell az orvosoknak, fontos ugyanis, hogy beférjen a kapott szerv a régi helyére.

A transzplantáció előtt szintén különböző vizsgálat, vérvétel várt Dávidra, gyermekorvos, sebész és altatóorvos is megvizsgálta. A beavatkozással párhuzamosan gyógyszeres kezelés indult, le kellett gyengíteni az immunrendszerét, hogy elfogadja a szervezet az új vesét. A 1,5-2 órás műtét jól sikerült, helyreállt a vérkeringés, megindult a vizelet-elválasztás.

Utógondozás, gyógyszerszedés

Néhány hét telt el a műtét óta. Jelenleg csak maszkban mehet ki az utcára, kerülnie kell az olyan közösséget, ahol akár csak egy gyerek is megfázott, a legyengített immunrendszere ugyanis nagyon érzékeny, könnyen összeszedhet különböző betegségeket. Napi szinten kell szednie gyógyszereket, élete végéig kap úgynevezett immunszupressziós gyógyszert, és vérnyomáscsökkentőt is szed. Szintén az immunrendszer befolyásolására szteroidot is kapott, ettől megnövekedett az étvágya. Be kell tartani bizonyos szabályokat – mondja az édesanya. - El kell hagynia a citrusféléket, mert ezek befolyásolják a gyógyszerszintet, illetve kerülni kell az olyan baktériumokban gazdag készítményeket, mint a házi tej, sajt, joghurt. A szervátültetésen átesett gyerekeknek, így Dávidnak is kezdetben hetente, majd ritkábban, végül kéthavonta kell utógondozásra járniuk.

Egy donor ide, egy oda

VeseMagyarország 2013. július elseje óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, amely azt jelenti, hogy egy nagyobb közösség - közel 134 millió tag - segítségével több esély van a legmegfelelőbb donorszerv megtalálására, mintha csak hazai donortól remélhetne javulást a páciens. Ezzel csökkenhetnek a várakozási idők. A legnépesebb éppen a veselista, több mint 900-an várnak új szervre. Dávid esetében csupán félév telt várakozással.

„Ismét rúghatom a bőrt”

A srác történész szeretne lenni, szeptembertől kezdi el a gimit, amely egy új közösséget, új barátokat jelent majd. Félve indult neki a szervátültetésnek, de örül, hogy a nyári szünidő alatt sikerül felépülnie, erőre kap, és minden gond nélkül elkezdheti a tanulmányait. Igaz, most nem mehet nyaralni, helyette hetente utógondozásra jár, rendszeresen szedi a gyógyszereket, de valamit, valamiért.

- Imádok focizni, azt mondja Szabó doktor, hogy hamarosan ismét rúghatom a bőrt. Sajnos a betegségem miatt abba kellett hagynom a futballt a csapatban, de amatőr szinten lejártam azért játszani, a műtét óta azonban nem fociztam. Remélem, hamarosan újra komolyabban is foglalkozhatok ezzel a sportággal, majd elválik – mondja Dávid.

(Szerző: T.A. újságíró)