fog
#Betegségek

Tegyünk meg mindent fogaink épségéért!

2014.11.01.
1 perces olvasási idő

A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.

A fogak körüli szövet elsősorban a fogínyt jelenti, de ide tartoznak a fogak körüli szalagos összeköttetések, a foggyökerek felszínét védő cement, és a fogmeder csontja is.

fogfájásAz egészséges fogíny rózsaszín, és részben fedi a fogakat is, elsősorban a fognyak területén. A fogíny fő alkotói a fogak körüli szalagok. A fogak gyökerét, azok alsó, a fogmedrekbe ékelt részét az igen magas kalciumtartalommal rendelkező cementállomány fedi. A fogmedret a felső állcsontról és az állkapocsról induló csontgerendák képezik. A fogínynek a fogak nyaka körüli kb. 1 mm-es zsákszerű szegélyét fogínysáncnak nevezzük, ez a fogágybetegségekben leginkább érintett terület.

A fogágybetegségek számos formája ismert. A fogíny gyulladása gyermekekben lehet a leukémia korai jele is.

Mi vezet a fog körüli szövetek megbetegedéséhez?

Számos ok közül a magas életkor, a rossz szájhigiénia, a szájüreg baktériumflórájának rossz minősége, a hormonális háttér (pubertás vagy terhesség esetén súlyosbodhatnak), illetve különböző gyógyszerek emelendők ki. Az utóbbiak közül az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek, a szervtranszplantáltak által szedett immunszuppresszánsok, a szívbetegek által szedett egyes kalcium-csatorna blokkolók hajlamosítanak fogínygyulladásra. A C- és a B3 vitamin hiányállapotaiban a fogíny vérzésével járó ínygyulladás alakul ki.

Milyen kezelésre számíthat?

A tasak mindig fertőzött gócként tekintendő, ezért a kezelés fontossága elengedhetetlen. Fontos az alapos szájhigiénia (fogmosás, fogselyem használata), fogkő eltávolítás, ínykörüli tasak kezelés, a szükséges fogak eltávolítása, a hiányzó vitamin pótlása, megfelelő antibiotikus kezelés. Az íny alatti tisztítás, lebenyes tasakműtét, helyreállító műtétek és fogínyplasztikák, illetve az elhalt ínyterületek eltávolítása segíthetnek a fogak megtartásában.

A fogágybetegségek viszonylag egyszerűen kezelhetők. A fogíny gyógyulásakor legtöbbször visszanyeri normális alakját és funkcióját. Amennyiben ez nem történik meg, a felsorolt műtétek egyike, illetve protézisek alkalmazása jön szóba.

Ha általános betegség (cukorbetegség, szívbetegség, vérzékenység, vesebetegség) is jelen van, a betegség lefolyása hosszú, és teljes gyógyulásra kevésbé számíthatunk.

(WEBBeteg)