vér
#Prevenció

Véradás: mi történik a levett vérrel?

2016.03.08.
2 perces olvasási idő

A véradás folyamata, melynek során a véradótól eljut a rászoruló beteg a számára szükséges és megfelelő vérkészítmény, egy komplex szigorúan felügyelt és biztonságos folyamat, mely több lépcsőből áll.

boe

Mire számíthatsz a véradáson?

Az első lépcső maga véradás, mely történhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein, illetve külső véradó rendezvényeken. Vért minden olyan 18. életévét betöltött ember adhat, aki 65 évnél nem idősebb, testsúlya legalább 50 kg, és az orvosi vizsgálat alkalmasnak találja, illetve van nála TAJ kártya, lakcímkártya és fényképes igazolvány.

A véradás helyszínén szükséges egy kérdőív kitöltése melyen az ún. nagy kockázatú donorokat próbálják kiszűrni a vérrel átvihető fertőzések megelőzésének érdekében. Ezt követi maga véradás mely kb. 10 percig tart, utána viszont ajánlatos még a biztonság kedvéért 5-10 percet pihenni, üldögélni, illetve a elveszített folyadékot elkezdeni pótolni. Magyarországon a véradás térítésmentes, önkéntes alapon történik, hogy a donoroknak ne fűződjön érdeke a véradás előtti teszt meghamisításához.

Hogyan történik a levett vér vizsgálata?

A véradó rendszer működésének alapfeltétele, hogy a transzfúzió minél biztonságosabb legyen, és mivel mára számos vérrel terjedő betegség ismert minden donor minden vérmintáját szigorú laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá a világ minden részében, ahol szervezett vérellátás folyik. Ezek a vizsgálatok a hepatitis B, hepatitis C, HIV 1 és 2, illetve szifilisz szerológia. Amennyiben a vizsgált vér fertőzöttnek bizonyul, azt azonnal megsemmisítik.

A betegségek szűrésén kívüli másik fontos laboratóriumi vizsgálat a vércsoport szerológia. E során a donált vért beosztják az ABO és Rh vércsoportrenszerek szerint, illetve vizsgáljak egyéb vércsoportokra is, mint például a „Kell” vércsoport és egyéb ún. irreguláris antitesteket azoknak a betegeknek a számára, akiknek vércsoportazonos választott vérre van szükségük. Annak ellenére, hogy a vércsoport azonosítás ekkor megtörténik, a transzfundáló orvosnak köteles ellenőrizni a betegágy mellett is a vérkészítmény vércsoportját.

A vérkészítmények előállítása és tárolása

A véradás során levett kb. 450 ml vérből három vérkészítményt állítanak elő: vörösvértest véradáskoncentrátumot, vérlemezke koncentrátumot és plazma-készítményt. Ezek a készítmények lényegében a vér különböző frakcióiból állnak, melyek centrifugálással választhatók el egymástól. A vérkészítményeket ezt követően hűtve kell tárolni, a lehető leghosszabb felhasználhatósági idő érdekében. A vörösvértest 35 napig, a vérlemezke 5 napig, a plazma pedig 1 évig használható fel.

Hol használják ezeket a vérkészítményeket?

A transzfúzióra, amennyiben lehetséges az OVSZ-től rendelt vérrel történik. Gyakori, hogy egyes kórházakban van sürgősségi felhasználásra használatos vér, ami leggyakrabban 0 Rh negatív, ez ugyanis mindenkinek beadható. Viszont amennyiben az idő engedi, igyekszünk minden betegnek vércsoport azonos vért adni, ami, ha szükséges, választott vér, vagyis egyéb vércsoportokot tekintetében is passzol. Speciális esetekben lehetőség ún. szűrt-irradiált vérkészítmény igénylésére, melyben nincsenek fehérvérsejtek.

A transzfúzió minden esetben orvosi kompetencia. Az orvosnak kötelessége a beteg és a transzfundálandó vér vércsoportjának ellenőrzése, és feladata a transzfúzió menetének szoros ellenőrzése, az esetleges szövődmények korai felismerésének érdekében. A transzfúzióról pontos dokumentációt kell vezetni, és fel kell tüntetni a beteg kórtörténetében.

(Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete: semmelweis.hu/boe, BOE Facebook)

Kapcsolódó címkék