mumpsz
#Betegségek

Mumpsz: amit a fertőző betegségről tudni kell

2014.11.19.
2 perces olvasási idő

A mumpsz egy fertőző vírusos megbetegedés, ami a fültőmirigy fájdalmas duzzanatával jár. Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Melyek a mumpsz lehetséges szövődményei?

Védett vagy?

Magyarországon kötelező a védőoltás, amit három betegség - a mumpsz, a kanyaró, és a rubeola - ellen egyszerre kapjuk meg, először csecsemőként, majd 11 éves korban. Az oltás körülbelül 95%-os védettséget nyújt a mumpsz ellen.

A mumpsz tünetei

A mumpsz legjellegzetesebb tünete, hogy a fülek alatti fültőmirigy megduzzad, ami sajátos, hörcsögszerű megjelenést kölcsönöz az arcnak. A fültőmirigy egy páros mirigy, ami a nyáltermelésért felelős. A duzzanat általában az arc mindkét oldalán megjelenik, de néha csak az egyik oldalra korlátozódik. A duzzanat fájdalmas és nyomásra érzékeny, és általában nehézséget okoz a nyelésben.

A mumpsz többi tünete

 • Fejfájás
 • Ízületi fájdalom
 • Láz
 • Hányinger
 • Szájszárazság
 • Enyhe hasi fájdalom
 • Fáradtságérzés
 • Étvágy csökkenés

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a mumpsz tüneteit tapasztalod. Ezek egy része megegyezik a mirigyláz és a mandulagyulladás tüneteivel, amik ugyancsak orvosi kezelésre szorulnak.

A mumpsz erősen fertőző, a vírus a náthához és az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed. Ezeket az ember vagy belélegezi, vagy a fertőzést hordozó tárgy – papír zsebkendő, pohár, satöbbi – közvetítésével juttatja a szájba. A vírust a tünetek megjelenése előtti 2-, és az azutáni 5 napban könnyen továbbadhatod - ezért nagyon fontos, hogy ha mumpszos vagy, ne menj társaságba!

A mumpsz terjedését elkerülheted, ha

 • A tünetek megjelenése utáni 5 napban nem mész suliba, hanem otthon lábadozol
 • Gyakran, szappanos vízzel mosol kezet
 • Tüsszentéskor és köhögéskor zsebkendővel eltakarod a szádat, és a zsebkendőt azonnal kidobod a szemetesbe.

A mumpszból való kigyógyulással egy életre szóló immunitást szerzel a betegséggel szemben.

A mumpsz kezelése

A mumpsz ellen még nem fejlesztettek ki vírusellenes szert, de a betegséget a szervezet immunrendszere 1-2 hét alatt legyőzi. Eközben a tünetek enyhítésére kaphatsz fájdalomcsillapító szereket, és a megduzzadt fültőmirigy hideg vizes borogatása is sokat segíthet a fájdalom csillapításában.

A gyógyulás titka

 • Pihenj sokat: az ágyban fekvés segít, hogy le tudd küzdeni a vírust
 • Igyál sok folyadékot, főleg vizet, és kerüld a savas italokat (gyümölcslevet, limonádét) mert ezek irritálják a fültőmirigyet
 • Egyél könnyen rágható ételeket, például levest, krumplipürét, rántottát, stb.

Gyakori szövődmények

A mumpsz ritkán okoz súlyos szövődményeket. Leggyakoribb szövődményei:

Vírusos agyhártyagyulladáskor a mumpsz vírus átterjed az agyat borító agyhártyára. Ez 7 mumpszos eset közül átlagosan 1-szer fordul elő. A betegség tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, emellett fényérzékenység és hányás is kísérheti. A vírusos agyhártyagyulladás 2 héten belül elmúlik.

A herék megduzzadása minden 5 fiúból 1-et érint. Általában csak az egyik here duzzad meg, fájdalmassá és nyomásra érzékennyé válhat. A tünetekre fájdalomcsillapító szedését, hideg vizes borogatást, és sportolóknak készült alsónadrág viselését ajánlják.

A petefészkek megduzzadása minden 20 lányból 1-et érint. Alhasi fájdalommal, lázzal, hányingerrel jár. A tünetek a mumpsz leküzdésével elmúlnak.

Az erős hasi fájdalommal járó hasnyálmirigy gyulladás, agyvelőgyulladás és halláskárosodás nagyon ritka szövődményei a mumpsznak.

(M.N. - nhs.uk, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)