heregyulladás
#Testi problémák

A heregyulladás (orchitis) tünetei és kezelése

2015.12.01.
1 perces olvasási idő

A heregyulladás tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, a ráncok elsimulása, a bőrpír, vér jelenhet meg az ondóban, de általános tünetek is kísérhetik, mint például hőemelkedés vagy láz, hányinger és hányás.

Az orchitis a herék két- vagy egyoldali gyulladását jelenti. Oka lehet vírus, például mumpszvírus, baktériumok, ezek egy része nemi úton terjedhet, például a Chlamydia vagy a gonorrhoea. A pubertáskor utáni mumpszvírus-fertőzések mintegy egy harmada heregyulladással is jár. Gyakran nem önállóan, hanem a mellékhere gyulladásával együttesen fordul elő.

Rizikófaktorai

  • a húgy-ivarszerveken végzett műtét
  • ezen szervek fejlődési rendellenessége
  • az óvszer használatának mellőzése
  • alkalmi partnerrel vagy partnerekkel folytatott szexuális kapcsolat
  • húgyúti fertőzések

Szövődménye lehet a here sorvadása, tályogképződés, a nemzőképesség csökkenése.

Vizsgálatok

Amennyiben gyulladásra utaló tüneteket észlelsz magadon, ne késlekedj az orvoshoz fordulással. Számíthatsz tapintással végzett fizikális vizsgálatra, vizeletvizsgálatra, illetve ultrahangvizsgálatra, ezen kívül szükség lehet ún. STD panel elvégzésére, amikor a leggyakrabban szóba jövő nemi úton terjedő kórokozók irányában végeznek vizsgálatot a húgycső-váladék levételével. Minden vizsgálat fájdalommentes, de a pontos diagnózis felállításának és a kezelés elindulásának késése súlyos következményekkel járhat.

Kezelési lehetőségek

A heregyulladás kezelése alapvetően a kiváltó kórokozó típusától függ. Vírusfertőzés esetén gyulladáscsökkentő gyógyszereket alkalmaznak, bakteriális gyulladás esetén antibiotikumok adása szükséges. Ez utóbbi esetben a szexuális partner kezelése is szükséges, illetve a gyógyulásig a nemi élet kerülendő.

A kellemetlen érzés csökkenthető ágyban, emelt herezacskókkal történő pihenéssel, illetve a herezacskón alkalmazott hideg borogatással.

A heregyulladás megelőzése

Biztonságos szex gyakorlása (egy szexuális partner, óvszer használata) védelmet nyújt a nemi úton terjedő betegségek ellen, amely segít megelőzni a nemi úton terjedő, bakteriális heregyulladást.

A mumpsz elleni immunizáció a legjobb védelem a mumpsz vírushoz kapcsolódó heregyulladás megelőzésére.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)

Kapcsolódó címkék

here