fej
#Betegségek

Mandula és migrén

2014.12.15.
1 perces olvasási idő

Felmérések szerint bár egyénenként eltérő mértékben, de a mandulafogyasztás is szerepet játszhat a kínzó fejfájás kialakulásában. Egyesek számára a mandula az a kiváltó tényező, ami beindítja a fejfájást, míg másoknak épp ellenkezőleg, segít enyhíteni azt.

A migrénről

A migrén a fejfájás egy súlyos változata, ami órákig, de akár napokig is eltarthat. A migrén általában Mandula és migrénheves lüktetéssel jelentkezik, időnként csak a fej egyik oldalán, és émelygés, hányás, extrém fény- és hangérzékenység kíséri.

A migrénnel küzdő betegek egy része időnként világos pontok, foltok és fények felvillanását tapasztalhat, de előfordul a látáscsökkenés, tűszúrás-érzet a kezekben vagy a lábakban, és jelentkezhetnek beszédbeli problémák is. A migrén számos módon kezelhető, amihez érdemes a betegeknek úgynevezett fejfájásnaplót vezetniük, ami segíti a kezelést.

Kiváltó okok

Azoknál, akik hajlamosak a fejfájásra, nagyon sok dolog kiválthatja azt. A leggyakoribb kiváltó okok a hormonális változások, a stressz, a szem megerőltetése, a rendszertelen alvás, az extrém hideg vagy meleg, bizonyos szagok, az erős fény, az étkezések kihagyása, illetve különböző ételek és italok fogyasztása.

Az alkohol, a koffein, a sajt és a csokoládé is gyakran idéznek elő fejfájást, és vannak, akiknél a mandula is a migrént kiváltó tényezők között szerepel. Az orvosok gyakran kérik a pácienseket, hogy jegyezzék fel, az előbb felsorolt ételeken kívül vajon milyen élelmiszer fogyasztásához (például a mandula) köthető a fejfájás kialakulása. Ezután a pácienseknek ki kell zárniuk néhány ételt az étrendjükből, hogy felmérjék, milyen hatással van ez a lépés, illetve az adott élelmiszerek elhagyása a migrénjükre.

Magnézium

Megfigyelték, hogy a migréntől szenvedő betegeknek gyakran alacsonyabb a magnéziumszintjük a normál értéknél, ezért pótolniuk kell a magnéziumot a szervezetükben. A kutatás eredményei ellentmondásosak. Azok a migréntől szenvedő személyek, akik szeretnék növelni a magnézium bevitelüket, a mandulához fordulhatnak segítségért. A felnőttek napi ajánlott magnézium-bevitele körülbelül 300 és 400 mg, kortól és nemtől függően. Mivel 100 gramm mandula körülbelül 200 mg magnéziumot tartalmaz, napi 20 dkg mandulafogyasztással bőven fedezhető a szükséges magnézium-bevitel. Más betegeknél azonban éppen a mandula fogyaszátsa váltotta ki a migrént.

Figyelmeztetés

A migrén különösen fájdalmas lehet, és jelentősen befolyásolhatja az életete, éppen ezért feltétlenül konzultálj az orvosoddal, mielőtt ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel próbálnád kezelni önmagad. Az orvosodnak számos gyógyszer és egyéb kezelési mód áll rendelkezésére a migrén kezelésével kapcsolatban. Előtte pedig jegyezd fel a fejfájásod gyakoriságát, súlyosságát, és a lehetséges kiváltó okokat.

(K.F. - livestrong)