akne
#Betegségek

Az akné kialakulásának okai

2013.11.13.
2 perces olvasási idő

Az akné többnyire fiatalkorban jelentkezik, bár idősebb korban is előfordulhat. A férfiakat a probléma jobban érinti, hiszen az ő szervezetük több tesztoszteront termel.

Mi az az akné?

Bőrünkön ezernyi apró szőrtüsző található. Mindegyikben faggyúmirigy van, mely olajas anyagot, faggyút termel. A tesztoszteron nevű hormon hatására több faggyú termelődik, mely leginkább pubertáskorban jellemző. Ekkor mind a fiúknál, mind a lányoknál nő a hormontermelés, így a tesztoszteroné is. A hormonális változás eredménye, hogy megvastagodik a bőr felszíne, mely gátolja a faggyúmirigy szabad kiáramlását.

Mitesszer vagy pattanás?

A faggyú túltermelésének és szabad áramlásának gátja pattanások kialakulását eredményezi. A faggyúmirigy kivezető nyílását lehámlott bőrsejtek és faggyú keveréke tömíti el. Ezek a sejtek egy kémiai reakción mennek keresztül, mely fekete színt eredményez. Ez az úgynevezett mitesszer. Tévhit tehát az, hogy a pórusokban kosz ül meg, csupán a bőr pigmentációjáról van szó.

Egyes helyeken a kivezető nyílás annyira apró, hogy nem éri levegő a faggyút, így azok nem mitesszerek, hanem pattanások lesznek. A bőr felületén lévő kisebb baktériumok, szennyeződések megtapadnak a faggyúban, szaporodni kezdenek, ezzel gyulladásos reakciót váltva ki. Ennek eredménye a vörös, gyulladt pattanás.

Ha a blokkolt szőrtüsző megreped, a gyulladás elterjedhet. Ez csomók és ciszták kialakulásához vezethet, melyek később hegeket hagynak maguk után.

Az akné kialakulásának okai

Nincs tudományos alapja annak az elméletnek, miszerint a sajátos étrend vagy egyes élelmiszerek - mint például a csokoládé - hatással lennének a pattanások kialakulására.

Gyakori kiváltó okok:

  • Vizsgák, új kapcsolatok, stressz
  • Női nemi ciklus kezdete
  • Terhesség
  • Egyes kozmetikumok, gyógyszerek

Az akné többnyire fiatalkorban jelentkezik, bár idősebb korban is előfordulhat. A férfiakat a probléma jobban érinti, hiszen az ő szervezetük több tesztoszteront termel.

Az akné tünetei

A legfőbb tünetek a foltok, amik lehetnek apró pattanások vagy nagy, vörös ciszták tele faggyúval és gennyel. Előfordulhat hegesedés, mely apró, elszíneződött besüppedésként marad meg a bőrön. Általában az arcon alakul ki, de előfordulhat a nyakon, a fülek mögött, a mellkason vagy az ágyékon.

Kezelési módok

A kezeléseknek két fő célja van. Az egyik a gyulladt foltok számának csökkentése, a hegesedés és a pszichológia stressz megelőzésének érdekében, a másik pedig, hogy ne alakuljon ki újabb gyulladás. Ennek elérése érdekében az elsődleges célok a következők:

Csökkenteni:

  • a gyulladást
  • a faggyútermelést
  • a bőrsejtek túlzott termelődését
  • a baktériumok jelenlétét a bőrön

A kezelés módja az akné súlyosságától függ. Az egészséges bőrnek szüksége van A-, C- és E-vitaminokra, valamint legalább napi nyolc pohár vízre. Apró pattanásoknál megoldás lehet annak kinyomása, de csak tiszta kézzel és óvatosan, nehogy hegesedés maradjon utána. Ez a módszer azonban nem javallott otthonra, jobb szakemberre bízni.

Ha valakinek csak alkalmanként alakul ki egy-egy kisebb gyulladás, érdemes gyógyszertári krémet vagy valamilyen lemosót használni. Ezek eltüntetik a felesleges zsírt a bőrről, valamint tisztítják azt. Hosszabb ideje tartó, illetve súlyos bőrprobléma esetén mindenképp érdemes bőrgyógyász segítségét kérni.

(P. N. - www.bbc.co.uk, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)

Kapcsolódó címkék

bőrakne