bőrápolás
#Betegségek

Bőrápolási tévhitek

2019.12.14.
2 perces olvasási idő

Rengeteg bőrápoló terméket találhatsz a boltok polcain, ám honnan tudod, hogy melyik a legjobb neked? Segítünk, leleplezzük a leggyakoribb bőrápolással kapcsolatos mítoszokat.

1. tévhit: Az arcradírozóktól a bőröd mitesszerektől mentes maradhat

Mikor dörzsölöd a bőrödet, olyan jótékony olajokat is eltávolíthatsz róla, amelyek egyébként jót tennének neked, így könnyen kipirosodhat és begyulladhat a bőröd. Használj inkább speciális arctisztítót, mely után ne feledd a megfelelő hidratálást sem!

2. tévhit: Jobb kinyomni a pattanásokat, hogy kijöjjön belőlük a genny

Az igazság az, hogy akármennyi váladék is távozik, van, amikor egy része csak mélyebbre megy, így nemhogy nem lesz kevesebb pattanásod, de ronthatsz is a helyzeteden. Ráadásul ezzel újabb fertőzéseket is okozhatsz a bőrödnek. Mindenképpen hagyd abba az arcod nyomkodását, inkább menj szakemberhez (kozmetikushoz), bízd rá a feladatot – hiszen ez a munkája.

3. tévhit: A drága termékek hatásosabbak

Nem csak színre és állagra különböznek a drogériákban kapható termékek – nagy különbség van az árak között is. Nem teljesen igaz azonban az, hogy a drágább termékek minden esetben jobbak – néha egy olcsóbb termék is lehet ugyanolyan hatásos, hiszen az egyes bőrproblémákra használt hatóanyagok szinte egyformák.

4. tévhit: A szolárium nem veszélyes

Kutatások szerint a szoláriumozás egészségtelen, bőrrákhoz vezet és öregíti a bőrt. A szolárium-gyártók gyakran állítják, hogy készülékeik nem tartalmazzák a leégéshez vezető UVB sugarakat. Ám szoláriumozáskor az UVA sugaraknak is kiteszed magadat, melyek a bőr mélyebb rétegeibe jutva öregítik a bőrt és növelik a bőrrák kockázatát.

5. tévhit: A nagyobb faktorszámú naptej jobban véd

Háromfajta ultraibolya-sugárzást különböztetünk meg: UVA, UVB és UVC sugarakat. Az UVA sugarak a bőr mélyebb rétegeibe jutnak, áthatolnak a bőrödön és a pigmentációtól barnább lesz a bőröd. Az UVB sugarak okozzák a leégést, a bőr DNS-ét roncsolva pedig pigment-elváltozásokat és daganatot is okozhatnak. Az UVC sugarak az atmoszférát szennyezik, ezáltal nem tesznek jót környezetünknek.

A faktorszám, ami fel van tüntetve a naptejeken, azt jelzi, hogy mekkora védelmet nyújt a krém az UVA és az UVB sugaraktól és ezáltal a leégéstől. De fontos, hogy olyan naptejet használj, ami mind az UVA, mind az UVB sugaraktól védi a bőrödet. A lényeg, hogy legalább 15-ös faktorszámú krémet használj, és keresd azokat a termékeket, melyek mexorylt, oxybenzont vagy avobenzont (Parsol 1789) tartalmaznak az UVA sugarak ellen, illetve titanium dioxidot vagy cink oxidot, melyek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek.

6. tévhit: Nincs szükséged naptejre a felhős napokon

Attól, hogy a napot felhők takarják, az UV sugárzás még mindig jelentős lehet. Hogy megvédd magadat, használj naptejet ilyenkor is, illetve izzadás és úszás után kend be magadat újra. Ne ess abba a hibába, hogy elhiszed a fényvédő alapozó smink véd! Ezekből a normális mennyiség 14-15-szörösét kellene felvinni a megfelelő védelem érdekében! Tehát, mindenképpen kombináld a naptejjel! Sőt, a téli időszakban sem szabad megfeledkezni a naptej használatáról.

(KamaszPanasz - Gy.A., Forrás: WebMD)