alvás
#Betegségek

Az alváshiány megbetegíthet?

2012.07.17.
1 perces olvasási idő

Mint a legtöbb kamasz, valószínűleg Te is sokat éjszakázol, és kevesebbet alszol, mint amennyi a szüleid szerint kívánatos lenne. Vajon hogyan hat az alváshiány az immunrendszeredre? Betegíthet?

Igen, az alváshiány befolyásolja az immunrendszer működését. Tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nem alszanak jól, vagy nem tudnak elég sokat aludni, nagyobb valószínűséggel lehetnek betegek, és könnyebben kaphatnak el vírust vagy náthát. Az alváshiány azt is befolyásolhatja, hogy milyen gyorsan gyógyulsz meg egy már meglévő betegségből. Mindemellett az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet, a figyelmet és a munkateljesítményt, tartósan kimerült állapotban pedig a testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is fokozódik.alvás

Lehetséges problémák

Elhízás, cukorbetegség – Alváshiány esetén csökken a leptin nevezetű hormon szintje, ami éhségérzetet okoz. Így ha napi 9 óránál kevesebbet alszol, nagyobb a valószínűsége, hogy túlsúlyossá válsz, ami cukorbetegséghez is vezethet.

Magas vérnyomás, szívbetegség – Az alváshiány növeli a szervezetben a stresszhormonok szintjét, ami magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez vezethet.

Fejfájás, depresszió – A kialvatlanság következtében gyakori fejfájás, ingerlékenység, rosszkedv jelentkezhet, mely súlyos esetben depressziót is eredményezhet.

Mennyi alvásra van szükséged?

Az alvás közben az immunrendszer citokineknek nevezett fehérjéket bocsát ki. Ezeknek az anyagoknak a mennyisége jelentősen növekszik fertőzés, gyulladás és stressz hatására. Fokozott citokin jelenlét szükséges a fertőzések elleni védekezéshez, és a mélyebb alváshoz. Egyszóval a szervezetnek nagyon sok alvásra van szüksége a fertőzések elleni harchoz.

Mennyi alvásra van szükséged, hogy az immunrendszered erős legyen? Az optimális alvási mennyiség a felnőtteknek is 7-8 óra. Iskoláskorú és serdülő gyerekek számára kilenc óra vagy annál több szükséges.

(GY. P. F., mayoclinic.com)