kontaktlencse
#Testi problémák

7 dolog amit sose csinálj, ha kontaktlencsét viselsz!

2016.07.12.
1 perces olvasási idő

A kontaktlencséknek nagy előnyük, hogy sokkal kényelmesebbek, mint a szemüvegek, főként sportolás, szabadidős tevékenységek közben, amikor nem akadályoznak a mozgásban. Azonban fontos, hogy a megfelelő módon kezeld a lencséidet, ellenkező esetben szembetegségeknek, sérülésnek és fertőzésnek teszed ki magad.

Íme, 7 mindennapos tevékenység, amit kontaktlencse viselésekor jobb, ha mellőzöl, vagy fokozott elővigyázatossággal csinálsz:

1. Hajlakkozás

Talán nem is gondolnád, de nem mindegy a készülődés sorrendje: ha hajlakkot használsz, akkor várj egy keveset a lencsékkel, előbb lődd be a hajad, lakkozd amennyire csak szeretnéd, várd meg, amíg a szoba mentesül a lakktól, és csak azután rakd be a lencséket. Ha nem így teszel, a lakk roncsolhatja a lencséidet, még akkor is ha becsukod a szemed, miközben magadra fújod. A levegőbe kerülő apró szemcsék könnyen irritációt okozhatnak, ezért jobb, ha betartod ezt a sorrendet.

2. Úszás

A legfontosabb, hogy ne kerüljön víz a szemedbe! Ha mégis megtörténik, a lencséid kieshetnek, utána meg keresheted őket a medence alján - és akkor a klórról még nem is beszéltünk, ami gyakorlatilag az úszómedencék egyik meghatározó eleme. Megelőzésképp használj lencse helyett szemüveget, vagy inkább ne legyen semmi a szemeden és úgy menj be a vízbe.

3. Alvás

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, amikor kontakt lencsét használsz, hogy nem veszed ki, mielőtt aludni mész. Még akkor sem szabad elaludnod lencse viselés közben, ha csak 1-2 órát pihensz délután. Mindenképp legyen nálad szemüveg, illetve kontakt lencse tároló, ha elmégy otthonról – így sehol sem érhet meglepetés.

4. Szemdörzsölés

Alapvetően sem túl jó szokás a szemeinket dörzsölni, mert rengeteg baktérium juthat így a nyálkahártya közelébe. Akkor pedig, amikor lencse van rajtad, még egészségtelenebb ezt tenned, mert a lencse által könnyebben sérül a szemed. Mellesleg még a sminked is elkenődhet!

5. Zuhanyozás

Nem szabad belépned zuhanyozni lencsével a szemedben még akkor sem, ha úgy érzed, képes vagy szárazon tartani. Nem tudhatod mikor csap víz az arcodba! Ráadásul a tusfürdő és sampon is könnyen belecsöppenhet a szemedbe, az pedig elég kellemetlen érzést eredményez.

6. Sírás

A kontaktlencsék nem teljesítenek jól a vízben, csak hogy finoman fogalmazzunk, még akkor sem, ha az a te saját szemeidből érkezik. Éppen ezért kéne erőt venned magadon és megpróbáni nem sírni, amíg a lencséket viseled. Ha tudod, hogy valószínűleg sírni fogsz valami miatt, akkor tanácsos arra az időszakra szemüvegre váltanod.

7. Nyitott tetejű autóban való utazás

Ha teheted, ne utazz cabrióban, amíg lencse van a szemedben, ugyanis nagyon nem tesz jót neki a szembe fújó szél, amit el kell majd viselned. Helyettesítsd a lencséket egy trendi napszemüveggel, és akkor még a tűző nap sem fog zavarni!

(Gy.P.F. , allwomenstalk.com )