nyelvvizsga
#Suli, munka

Milyen nyelvvizsga bizonyítványokat fogadnak el a felvételinél?

2016.01.28.
1 perces olvasási idő

Nyelvvizsgázni szeretnétek, hogy többletpontot kaphassatok a felvételin? Íme, a legfontosabb tudnivalók a határidőkről és a nyelvvizsgatípusokról.

Hány pont jár a nyelvtudásért?

A felsőoktatási felvételin nyelvtudásért maximum 40 többletpontot kaphattok:

  • a középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért 28,
  • a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért pedig 40 többletpont jár.

Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért kaphattok pluszpontot, ha pedig ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségitek és nyelvvizsgátok is van, csak az egyikért jár pont. Ha a sajátos nevelési igényű jelentkező igazolni tudja, hogy nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatja a 28, illetve 40 pontot.

Ha két külön szinten tettetek le szóbelit és írásbelit, tehát például angolból a szóbelit középszinten csináltátok meg, az írásbelit pedig felsőfokún, akkor az egy középfokú komplex vizsgának felel meg.

A felvételin kétféle nyelvvizsga-bizonyítványt adhattok be: az akkreditált nyelvvizsgarendszerben szerzett - keményfedeles - bizonyítványokkal a szkennelésen kívül nincs más dolgotok, a más vizsgarendszerben szerzett oklevelet viszont honosíttatnotok kell: ennek ára 10 ezer forint, a határozatot pedig 21 napon belül kapjátok meg.

A cikk folytatását az eduline.hu oldalon olvashatod!