egyetem
#Suli, munka

Tanulás külföldön: mi várható a jelentkezés után?

2019.01.04.
2 perces olvasási idő

Azt, hogy semmi sem történik, túlzás lenne állítani, de jelentős dolgok január közepéig nem fognak történni. Körülbelül ekkor válaszolnak ugyanis az egyetemek.

A legtöbb oktatási rendszerben, így például az Egyesült Királyságban is az egyik válasz, amit kaphatsz, az a "feltétel nélküli" (unconditional), ami azt jelenti, hogy bejutottál az egyetemre anélkül, hogy teljesítened kellene egy szintet vagy valamilyen eredményt kell elérned az érettségin. Ez nem túl valószínű magyarok esetében (hacsak nincsenek ilyen kimagasló versenyeredményeid).

Feltételesen felvéve

A második lehetőség a "feltételes" (conditional), ami azt jelenti, hogy az egyetem elfogadta a jelentkezésed, de bizonyos követelményeknek meg kell felelni ahhoz, hogy felvegyenek. Például egy adott pontot vagy százalékot el kell érned egy speciális nyelvvizsgán, vagy egy minimum jegyet, pontot, átlgaot meg kell szerezned az érettségin.

Ha ezt a választ kaptad, akkor mérlegelned kell. Amíg meg nem jön az összes egyetemtől a válasz, nem kell egyik ajánlatot sem elfogadnod vagy visszautasítanod. A hirtelen cselekvés és az elhamarkodott döntés sohasem vezet jóra. Reálisan kell látnod saját magad és a helyzeted. Próbálj meg beszélni a tanáraiddal, kérdezgesd őket a jegyeidről, hogy mit jósolnak neked év végére vagy az érettségire.

Emellett azt is alaposan végig kell gondolnod a döntés előtt, hogy milyen költségekkel kell számolnod egyik vagy másik egyetem esetében. Érdemes körülnézni az egyetemek honlapján, hogy milyen lehetőségek vannak ösztöndíjakra, illetve támogatásokra. Ez a fajta összehasonlítás nagyon praktikus lesz a későbbiekben is, mire a tényleges választás előtt fogsz állni.

Mi a következő lépés?

A következő lépésről az egyetem fog tájékoztatni. A legtöbb egyetem esetében a pontos követelményrendszert tavasszal, a felvételi eredményt pedig majd a nyár folyamán tudhatod meg. Addig is a legfontosabb, hogy élvezd az utolsó gimnazista éved, és próbálj meg a legjobban teljesíteni.

Jó ötlet felkeresni olyan magyarok által szervezett közösségeket, diákszervezeteket, akik az adott egyetemen tanulnak. Ők már belülről is látják az egyetem, vizsgák, órák működését. Illetve általuk akár kapcsolatba is léphetsz azokkal az emberekkel, akik szintén érettségizők, vagy újra jelentkezők. Kár lenne bárkire úgy tekinteni, mint aki konkurencia a számodra. Bármikor tanulhat az ember, így érdemes minél több információt beszerezni a kinti életről, más emberek tapsztalatairól.

Nem akarok magyar egyetemre jelentkezni

Mindenképpen érdemes jelentkezni itthoni egyetemekre, ha tovább akarsz tanulni. Persze ez a te döntésed, de érdemes megpróbálni, hiszen sohasem lehet tudni. Ha egyáltalán nem akarsz magyar egyetemre jelentkezni, mindenképpen csinálj egy B tervet. Például nézz körül, hogy milyen munkalehetőségek léteznek az adott országban. Ha mégsem vesznek fel, így egy évet dolgozhatsz, spórolhatsz, és a következő évben könnyedén újra jelentkezhetsz. Vagy akár egy évet utazhatsz, önkénteskedhetsz, vagy nyelvet tanulhatsz valahol.

Ha ezeket nem tudod megengedni magadnak, nézz körül az OKJ-s és egyéb képzések között. Válassz olyat, ami a választott szakoddal egybevág, így már némi előnnyel tudsz felvételizni jövőre. Bármi is lesz a felvételiddel, ne aggódj! Mindig vannak nagyon jó lehetőségek, nézz körül és élj velük!

Mégsem akarok jelentkezni, mit tegyek?

A jelentkezési procedúra visszavonása eléggé macerás. A legegyszerűbb, ha vársz. Május végétől válaszolhatsz az egyetemeknek, elfogadhatod vagy visszautasíthatod őket. A legpraktikusabb, ha ebben az időszakban egyszerűen csak visszautasítod az összes ajánlatot, amit kaptál, ez azt jelenti, hogy automatikusan ki leszel véve a rendszerből.

Lemaradtam a határidőről, mit tehetek?

Ha későn találtad ki, hogy jelentkezni akarsz, ne bánkódj. A legtöbb felsőoktatási intézmény (akárcsak itthon) hirdet pótfelvételit nyár elejétől. A legokosabb, ha figyeled az egyetemek híreit. Akár írhatsz is az adott egyetemnek, hogy érdeklődj a lehetőségeidről.

Addig is jó ötlet, ha a magyar szakok között keresgélsz. Ha külföldön esetleg mégsem tudnál jelentkezni, még mindig elkezdhetsz egy magyar egyetemre járni. Az Erasmus és egyéb diákprogramok remek külföldi tanulmányutakat biztosítanak külföldre.

(KamaszPanasz - Gy. R.)