miniszter
#Suli, munka

Miniszterek diploma nélkül: elég egy érettségi a karrierhez?

2012.01.04.
1 perces olvasási idő

Nem jellemző, de azért máshol is előfordul, hogy a kormányfő olyan politikust nevez ki miniszternek, aki soha nem járt egyetemre vagy főiskolára. Míg az Egyesült Államokban minden tárcavezetőnek van diplomája, Nagy-Britanniában már akad olyan politikus, aki csupán érettségit szerzett.

Míg a brit minisztériumok vezetői közül többen olyan neves egyetemeken tanultak, mint a Cambridge és a University of London, Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszternek nincs felsőfokú végzettsége. A középiskola után, 18 éves korában a sandhursti királyi katonai akadémiára járt, azért a képzésért azonban nem járt diploma.miniszter

A tárcavezető egyébként korábban, ellenzéki vezetőként hamisan állította önéletrajzában, hogy a University of Perugia hallgatója volt, valójában csak egy nyelvtanfolyamot végzett el az intézményben. A hazugsággal egy televíziós műsorban szembesítették a politikust.

A dél-afrikai védelmi miniszternek sincs diplomája, nem is számít a legnépszerűbb politikusnak az országban. Charles Nqakulát 2008-ban nevezték ki a tárca élére, holott mindössze egy érettségije van. Kezdetben pincérként dolgozott egy szállodában, mígnem munkát kapott az oktatási minisztériumban, így indult politikusi karrierje.

A dél-afrikai kormány többi tagja felsőfokú végzettséggel rendelkezik, többen másoddiplomát és doktori fokozatot is szereztek.