vizsga
#Suli, munka

Hogyan győzd le a vizsgastresszt?

2016.05.02.
2 perces olvasási idő

A nyár már az ajtódon kopogtat, s mégis az érettségi vizsgára vagy az év végi jegyek javítására kell koncentrálnod? Szükséged van néhány tuti tippre, megcincált idegrendszered helyreállításához? Ötletekre, hogyan győzd le a rád nehezülő nyomást? Segítségünkkel magabiztosan fogod az akadályokat venni!

Valószínűleg azt hiszed, a stressz csak a hangulatodat befolyásolja, pedig kihat az egész szervezetedre! Fejfájás, emésztési zavarok, hasfájás, depresszió formájában jelentkezhet! A szüleid nyaggatnak, óriási a nyomás, hogy jól teljesíts, s az előtted álló átismételni való tananyag gondolatától is legszívesebben kirohannál az ajtón? Teljesen természetes, amit érzel! Ám vigyázz, mert így csak fokozódni fog benned a stressz, egyre lehetetlenebbnek fogod érezni, hogy teljesíthető a követelmény, s lassan már semmiben nem fogsz örömet találni, és az egészségedet is károsítod az állandó szorongással!

Ha pontosan megtervezed a felkészülés és az ismétlés menetét, elegendő szünetet adsz magadnak a pihenésre és feltöltődésre, könnyebben átlátható válik számodra, mi vár rád, s ha adsz időt magadnak mással is foglalkozni, máris nem tűnik akkora nyűgnek a tanulás.

Hogyan fogj hozzá?

• Írj egy fontossági sorrendet, listát, hogy lásd, mi vár rád! Ha tartod magad hozzá, jobban fogod látni, mennyit haladtál, könnyebb lesz a szüneteket betartani!

• A rád váró feladatot oszd be heti, napi, és óra lebontásba! Ne csak azokra a tárgyakra koncentrálj, amiket jobban szeretsz! Jobb, ha azzal kezdesz, amit kevésbé kedvelsz, így túl vagy a nehezén, s ha esetleg több időt vesznek igénybe, mint tervezted, a kedvencekkel nagyobb esélyed lesz a haladásra, mintha fordítva tennéd!

• Kényelmes körülményeket biztosíts magadnak! Figyelj arra, hogy a szobában ne legyen se túl meleg, se túl hideg. A meleg álmossá tesz, ha fázol, nehezebb a koncentrálás. A legjobb, ha az íróasztalodhoz ülsz (így kevésbé fenyeget, hogy bármi elvonja a figyelmed, vagy elaludj), s figyelj arra, hogy mindent, amire szükséged lehet, karnyújtásnyi távolságban megtalálj!

• Fontos, hogy elegendő szünetet tarts a felkészülések között! De mindig ragaszkodj azok előre betervezett hosszához, különben előfordulhat, hogy a végén lesz olyan anyag, amire nem jut elég időd!

• Kérj segítséget, hogy ellenőrizhesd, hogy haladsz! Kérd meg barátaidat, szüleidet, hogy kérdezgessenek az adott témából!

Ami fontos

• Figyelj a megfelelő táplálkozásra! Étkezz okosa, s egyél memórianövelő ételeket! A banán például kifejezetten jó, egészséges, agyserkentő nasi is lehet.

• Figyelj arra, hogy eleget aludj! Ha rendszert viszel az ébredési és alvási szokásaidba, az segít a belső órádnak is, s te sem fogod úgy érezni, hogy a dolgok kicsúsznak az irányításod alól!

• Sportolj! Napi fél óra mozgás segít levezetni a feszültséget, s mivel közben boldogsághormon termelődik a szervezetedben, könnyebb lesz ismét munkába lendülnöd!

Építs a stresszre!

Ha úgy érzed lassan bepánikolsz a félelemtől és a rád nehező nyomástól, próbálkozz az alábbiakkal:

• Amennyiben nem lógtad el a felkészülési időt, hanem tanulással töltötted, aggodalomra semmi ok!

• Ha szüleid szerint több időt is tölthetnél tanulással, mutasd meg nekik a tanulási ütemtervedet, s biztosíts őket arról, hogy kézben tartod az ügyet!

• Ha úgy érzed túl sok dolog van, amire emlékezned kéne, gondolj arra, itt a lehetőség, hogy megmutasd, mit tudsz!

• Teljesen normális, ha attól félsz, le fogsz blokkolni, semmi nem fog eszedbe jutni! Mindez nagyon valószínűtlen, hiszen a pánik csak néhány percig tart. Utána lesz időd bizonyítani!

• Segíthet, ha arra gondolsz, a szüleid és tanáraid is voltak ilyen helyzetben, ők is túlélték, sőt, ha beszélsz nekik aggodalmaidról, érzéseidről, sokkal megértőbbek lesznek!

• A vizsgák, és az év végi dolgozatok nagyon fontosak, de tudnod kell, hogy még számtalan egyéb módón bizonyíthatsz az életben! Ne stresszeld agyon magad! Készülj, amennyire csak tőled telik, de nem kell, hogy belelőrülj a tanulásba!

• Gondolj arra, hogy nagy baj nem lehet, ha pontosan végigolvasod a kérdéseket. Segítségedre lehet, ha a lap oldalán fel van tüntetve, hány pontot ér az adott feladat. Így könnyen kitalálhatod, hány választ várnak tőled!

(KamaszPanasz)