motiváció
#Lélek

Hogyan maradj motivált?

2017.02.27.
2 perces olvasási idő

Előfordult már, hogy elszántad magad valamire? Célokat tűztél ki? Ha igen, akkor biztosan megtapasztaltad, hogy a kezdeti lelkesedés idővel sajnos alábbhagy. Ezzel mindannyian így vagyunk. Az alábbiakból megtudhatod, mit érdemes tenned céljaid tényleges megvalósulása érdekében.

Mindenki igyekszik álmait, vágyait megvalósítani, de sokszor bizony többszöri próbálkozás szükséges egy cél biztos eléréséhez. Egy felmérés szerint, aki le akar szokni a dohányzásról, annak nagyjából hatszor kell nekifutnia a leszokási kísérletnek, míg végül sikerül eredményt elérnie.

Tudd, hogy mit szeretnél, merre tartasz!

Célravezető, ha leírod, mi a legfőbb célod, aminek elérése mindenek fölött áll számodra. Ha rendszeresen elovasod, abból ismét erőt gyűjthetsz.

Álmodj nagyot és tarts ki a céljaid mellett!Ne szégyellj nagyot álmodni!

Bármi elérhető, csak akarnod kell. Viszont légy tudatában annak, hogy minél nagyobb cél felé törekszel, annál többet kell majd dolgoznod érte.

Célod meghatározásakor fogalmazz pontosan!

Sokkal könnyebb egy konkrét elhatározás mentén haladni előre, mint bizonytalan ideák által vezérelve lenni.

Döntsd el, hogy mit, miért, mikor akarsz elérni!

Egy részletes menetrend és egy, a célokat tartalmazó lista sokat segíthet a célod elérésében és az álmaid megvalósításában.

Jegyezd fel a céljaidat!

Írd le, hogy mit szeretnél elérni. Minél többször. Emlékeztesd magad minden nap erre, ezzel is célod iránti elkötelezettségedet erősítve.

Céljaid reálisak legyenek!

Az emberek többsége azért adja fel könnyen kezdeti elhatározását, mert a kitűzött cél sokszor irreális alapokon nyugszik. Ne feledd: egy hónapnyi edzés után még nem lehet kockás a hasad, sőt a cigizésről sem lehet ripsz-ropsz lemondani.

Ha például maratont szeretnél futni, s minden edzés nélkül egyből nekivágsz a teljes távnak, egészen biztosan „elvérzel” az első néhány kilométer után. Ahhoz, hogy képes lehess végigfutni a több mint 42 kilométert, legalább négy hónap intenzív edzésre lesz szükséged. Ha az olimpiai válogatott sícsapatának tagja szeretnél lenni, minden esélyed megvan a részvételre, ha nem vagy több 15 évesnél, s sítudásod kimagaslóan jobb a többiekénél. Ha viszont már elmúltál 18, s csak most vetted az első síleckéket, az idő nem neked dolgozik.

Lépésről lépésre haladj!

  • A célod eléréséhez vezető úton tartsd magad kisebb elhatározásokhoz: sokkal könnyebb, lelkesítőbb lesz az önként kijelölt irányt követni, ha menet közben apróbb sikerek lelkesítenek. Magabiztosságot, bátorságot adnak, inspirálnak.
  • Kisebb sikereidért jutalmazd meg magad!
  • Minden nap ellenőrizd: elhatározásodnak megfelelően cselekedtél-, viselkedtél-e, ha sikerült végső célodat apróbb törekvésekre szabdalni. Félresiklások mindig lesznek, ilyenkor tedd félre a bűntudatot, s mintha semmi sem történt volna, térj vissza kijelölt utadra.
  • Vizualizálj. Képzeld el magad, mint sikeres, célját elért embert. Tudatosítsd magadban, hogy igenis megérdemled a végső sikert, mert elérése érdekében valóban mindent megteszel.

A legfontosabb dolog, amit tudnod kell, hogy változás csak akkor következhet be az életedben, ha elszántan, önként lépsz a változtatás útjára. Mihelyst valaki másnak szeretnél megfelelni, az ő vágyait igyekszel kielégíteni, zsákutcába jutsz. A kellő inspiráló erőt ugyanis kizárólag magadban találhatod meg.

(O.K.T.)