cigi
#Drog, cigi, alkohol

Hogyan szokjak le a cigiről?

2021.06.05.
2 perces olvasási idő

Elkövettél egy hibát, rágyújtottál egy cigire és azóta nem sikerül letenned? A hibákban az a szép, hogy a legtöbb esetben ki lehet őket javítani. A dohányzásról is le lehet szokni. A kérdés csak az, hogy akarod-e?

A döntés fontossága

Mindennek az elhatározás az alapja. Legyen szó az iskolai teljesítményed javításáról, arról, hogy ezentúl reggel időben felkelsz, vagy arról, hogy többet fogsz sportolni. A döntés nélkül nem lehet megtenni a kezdeti lépéseket sem. Tehát mindaddig, amíg el nem döntötted véglegesen, hogy leteszed a cigarettát, addig nem fogsz sikerrel járni. Ugyanis a nikotin függőséget okoz, sőt, nem csupán a nikotin, maga a szokás, a rendszeres rituálé is addiktív.

Akik már próbálkoztak a leszokással, gyakran hivatkoznak arra, hogy „hiányzott a mozdulat”. Valaki vagy valami másra fogják, hogy dohányoznak. „Azért dohányzom, mert megengedhetem magamnak…, azért mert megérdemlem…, azért mert a barátom vett rá…., azért mert ellazít….” Okokat mindig tudunk keresni, de a leszokáshoz tisztában kell lened vele, hogy te vagy az, aki úgy döntött, hogy rágyújt a cigire, te döntöttél úgy, hogy dohányozni fogsz és te vagy az aki úgy dönthet, hogy felhagy ezzel a káros szokással.

Leszokás a cigiről

A dohányzásra ösztönző ingerek elkerülése

Ha meghoztad a döntésedet, a kihívásokkal is tisztában kell lenned. Igen, hiányozni fog a mozdulat, ahogy előveszed a cigit és meggyújtod, hiányozni fognak a közös cigizések a többiekkel. Az első időszakban érdemes kerülni azokat a helyzeteket, melyeket nem nagyon tudsz különválasztani a dohányzástól. „Hogyan bulizzak cigi nélkül?” A kísértésnek, akkor a legkönnyebb ellenállni, ha nem is tesszük ki magunkat neki. Ha már a nikotin utáni sóvárgás elmúlt, könnyebb lehet ellenállni annak is, ha megkínálnak egy cigivel szórakozás közben.

A visszaesések elkerülése

Minden új szokás kialakításához több hétre van szükség. Idő volt, mire rászoktál a cigarettára, akkor nem meglepő, hogy a leszokáshoz is időre van szükséged. Folyamatában ez hullámzó teljesítményt jelent. Azaz, mondjuk jól bírod egy hétig, aztán jön a hétvége és tessék, valaki a kedvenc cigiddel kínál meg, aminek nem tudtál ellenállni. Nincs semmi probléma. Egy a lényeg: ne add fel. Lehet, hogy egy-két alkalommal visszaesel, de lebegjen a szemed előtt a cél: le fogod tenni a cigarettát.

Az asszociációk megszüntetetése

Gondold át, hogy a cigarettához milyen asszociációk kapcsolódnak. Bulik, haverok, ellazulás, stresszoldás? Ezek csupa jó dolgok önmagukban, de a cigi egészségromboló hatásai valahogy nem szerepelnek benne. Hatásos lehet, ha minden szál cigi mellé elismételed magadban a negatívumokat is.

Továbbá kialakíthatsz egy olyan szokásrendszert is, amivel extra motivációt adsz magadnak a leszokáshoz. Apró jutalmakkal ösztönzöd magadat a kisebb sikerekért is. Pl. minden alkalommal, amikor sikerült megállni, hogy rágyújtsd, dobj egy befőttes üvegbe bizonyos összeget - mondjuk annak a szál ciginek az értékét, amit megspóroltál.

Hajrá!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)