iskola
#Suli, munka

Öt tipp céljaid megvalósításához

2015.03.20.
1 perces olvasási idő

Mindenkinek vannak céljai, álmai, ám sokszor nehéznek tűnhet az, hogy milyen utat válasszunk, hogyan kezdjünk neki a megvalósításnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat ahhoz, hogy a kitűzött céljaidat meg tudd valósítani.

1. A konkrét, valós törekvések a legkönnyebben megvalósíthatók

Amikor változtatni szeretnénk valamin, fontos, hogy konkrét feladatokat tűzzünk ki magunk elé. Sokkal hatásosabb az elhatározás, ha konkrétan azt mondom, hogy „minden műanyag szemetet, papírhulladékot szelektíven gyűjtök”, mint ha a „minden nap többet teszek a környezetért” általános kijelentését hangoztatom. A részletes célkitűzés sokkal inkább a megvalósulás felé törekszik.

2. Ne várj egyből csodát!

Valószínű, hogy a „fél órával korábban kelek fel, hogy legyen időm edzeni”- típusú változtatási törekvések nem válnak rögtön valóra, előfordulhat, hogy az átállás néhány hónapot is fog igénybe venni. Agyadnak ugyanis időre van szüksége, hogy a rögzült, rutinszerű viselkedési mintákat felülírja, korrigálja.

3. A cél ismételgetése segít rögzíteni a kívánt változást

Minden reggel hangosan ismételd el a célodat, hogy ezzel is emlékeztesd magad feladataid betartására. (Írásban is működik a dolog.) Minden egyes alkalommal, amikor felidézed szándékaidat, agyadat a kívánságod megvalósítása felé tereled.

4. Ne másoknak akarj megfelelni, úgy sosem lehetsz sikeres

A változtatás igényét magadban kell felfedezned – ne azért csináld, mert kell, mert a barátnőd, a barátod, az edződ, a szüleid, vagy valaki más úgy akarja. Nehéz lesz a saját utadat járni, ha más akarata szerint cselekszel.

5. A felmerülő nehézségeket ne kudarcnak tekintsd

Az esetleges tökéletlenség annak a tanulási folyamatnak a részét képezi, amely során agyad új gondolkodási sémákra kezd átállni. Lehet, hogy a cél felé vezető út rögös lesz, és nem fog minden egyből sikerülni, de ez teljesen normális – időnként mindannyian összezavarodunk, vagy a feladás gondolatát fontolgatjuk. Ne feledd, hogy mindenki hibázhat, ne ostorozd hát magad ezért. Fel a fejjel, s tartsd a kijelölt útirányt!

(Teenshealth)