esszéírás
#Suli, munka

7 trükk, amivel hosszabb lehet az esszéd és ötöst kaphatsz

2023.12.05.
2 perces olvasási idő

Rengeteg cseles mód juthat eszedbe, amikor esszét írsz, és néhány plusz karakterre lenne még szükség. Például használhatsz nagyméretű írásjeleket vagy extra nagy szóközöket hagyhatsz. Sajnos azonban a tanárok legtöbbször észreveszik az ehhez hasonló turpisságokat, és a végén csak lerontják a jegyedet. Ezért egy kicsit nagyobb erőfeszítéseket kell tenned, hogy hosszabb, tartalmasabb és jobb legyen az esszéd.

Ha már nem jut eszedbe semmi sem, amit mondani akarnál, használd a következő tippek egyikét.

1. Oszd bekezdésekre a szöveget

Ne írj túl hosszú paragrafusokat. Ha lehet, inkább oszd fel több részre, és kezdj új bekezdést minden gondolatnál. Ezzel a szöveg jelentősen hosszabbnak fog tűnni. Ezenkívül írj bevezető és lezáró mondatot minden bekezdéshez, ezáltal még hosszabbá válhat az irományod. Ez nem minősül csalásnak, hiszen egy jól tagolt fogalmazás sokkal hatásosabb, mint egy összefüggő szöveg, amiben könnyű elveszni.

2. Írj bele hosszú idézeteket

Ha valamilyen kutatómunka keretében kell írnod az esszéd, valószínűleg elvárják tőled, hogy idézz a talált forrásokból. Miközben az irreleváns idézeteket érdemes kihagyni, hosszú és témába vágó idézetek választásával segíthetsz az esszéd terjedelmén. Van létjogosultsága a szövegben, hiszen éppen erről szól a te írásod is. Azonban arra figyelj oda, hogy ez nem a saját szellemi tulajdonod, így a megfelelő hivatkozásokat fel kell tüntetned a dolgozatodban, emellett fontos, hogy reflektálj az idézetre, máskülönben jogos lesz a kérdés, hogy miért került bele az összefoglalódba.

Esszéírás

3. Ne használj rövidítéseket

Általában egyébként sem szabad rövidítéseket használnod egy esszében. Viszont ha kiírod, hogy „például” vagy hogy „és a többi” ahelyett, hogy „pl.” meg „stb.”, azzal is több helyet tölthetsz ki. Továbbá kerüld a betűszavakat, szóval ha például az MTA-ról írsz, inkább írd ki, hogy Magyar Tudományos Akadémia.

4. Írj még néhány sort a végére

Az egyik gyakori hiba az esszék írásánál, hogy a diákok túlságosan a tárgyalási részre koncentrálnak, és elhanyagolják a bevezetést és a befejezést. Hogy megoldd ezt a problémát és az esszédet is hosszabbítsd, próbáld bővíteni az első és az utolsó bekezdéseket. Az utolsónak amúgy is csak egyfajta összefoglalásnak kell lennie, úgyhogy nem lehet túl nehéz kitalálni valamit. Jó alkalom, hogy leírhasd a saját véleményedet a témáról, ami biztos, hogy 2-3 hosszabb mondattal bővíti az esszét.

5. Bővítsd ki a fejlécet

Ezzel bánj visszafogottan, különben túl feltűnő lesz és lebukhatsz a tanárod előtt. Ha nem határozza meg pontosan, hogy hogyan formázd meg az esszét, akkor elég sok helyet tölthetsz ki, ha sok információt írsz a fejlécedbe. Írd le a neved, aztán írd le az osztályodat, majd a tanárod nevét, utána pedig a dátumot - ezzel több sort is elfoglalhatsz. De ez csak vizuális trükk, szóval fektess elegendő energiát a szöveges rész kidolgozásába is.

6. Írd ki a számokat

Ha nincs szabály, ami tiltja, írd ki betűvel a számokat. Ha kilencvenhármat írsz 93 helyett, az sokkal nagyobb helyet foglal, és ez az esszé végére összeadódva sokat jelenthet, főleg hogyha sok számot tartalmaz írásod.

7. Fejtsd ki

Hiába tudnád egyetlen mondatban megfogalmazni a lényeget, tudnod kell öt mondatban kifejteni. Ez nem egy parti, ahol elveszíted a többiek érdeklődését, ha nem vagy rövid és lényegretörő! A tanárod azt akarja, hogy a lehető legpontosabb legyél, szóval ne félj belemenni a részletekbe.

Ha ötöst akarsz szerezni, nem vethetsz be akármilyen csalást, hogy hosszabbnak tűnjön az esszéd. Keményen kell dolgoznod, és be kell tartanod a szabályokat, ha azt akarod, hogy a tanárod megjutalmazzon!

(KamaszPanasz - B.Zs. , allwomenstalk)