fogalmaz
#Suli, munka

Gyakori hibák fogalmazás íráskor - Nem csak érettségizőknek!

2019.04.16.
2 perces olvasási idő

Le akarod nyűgözni a tanárodat, javítani szeretnél a jegyeden? Figyelj arra, hogy ne kövesd el az alábbi hibákat fogalmazás íráskor, melyekbe a legtöbb diák újra és újra beleesik.

Rövidítések

A mindennapi társalgási nyelvben egyre elterjedtebbek a rövidítések, amelyek lassan beszivárognak az iskolai fogalmazásokba, esszékbe is. Ez rossz szokás! A rövidítés az egyik legfontosabb – és legegyszerűbb – dolog, amit el kell kerülnöd, amikor fogalmazást írsz, ha azt szeretnéd, hogy az írásod professzionális és komoly hangvételű legyen! Ezzel az egyszerű lépéssel bizonyíthatod a tanárodnak, hogy komolyan veszed a feladatot és ténylegesen odafigyelsz arra, így szívesen fogja 5-ösre értékelni a munkádat.

Szleng használata

Egyértelműen azt tükrözi a tanárodnak, hogy nem törődsz a fogalmazásod-, az esszéd komolyságával, ha szlenget használsz. Ha téged nem érdekel a jegy, amit kapsz rá, akkor a tanárodat miért érdekelje? Ezért is nagyon fontos, hogy kerüld a szleng használatát, amikor fogalmazást írsz! A magyar nyelv stílusa kifinomult, ékesszóló, így számtalan szinonímával helyettesítheted az éppen divatos szavakat. A komoly hangzású, tudományos szavak magasabb szintre emelik a fogalmazásodat vagy esszédet, míg a szleng használata nagymértékben csökkenti annak értékét.

„Én”

Amikor „én” -nel kezdesz egy mondatot, akkor korlátozod az érvelésed perspektíváját, ami befolyásolja az esszéd megjelenését. Szerencsésebb lenne úgy kezdeni, hogy „Lehet vitatkozni azzal, hogy…”, ha egy másik véleményt szeretnél megerősíteni az íróval szemben. Az „én” -nel kezdődő mondatok az érettség hiányát sugallják, ezért érdemes elkerülni.

Logikai tévedések

Annyi fajta logikai tévedés lehet, mint ahány árnyalata a szürkének van, de mind egyformán veszélyes. Egyik a sok közül például, amikor valakinek a jellemét kritizálod, ahelyett, hogy az érveit vitatnád. Valószínűleg figyelmeztettek már ezzel kapcsolatban, de könnyű elfelejteni. Figyelj arra, mikor műelemzést, esszét írsz, hogy elkerüld a hamis vagy irreleváns információkkal való érvelést, mert ezzel csökken az írásod értéke.

A tárgytól való eltérés

Mindannyian eltérünk néha a tárgytól, még a tanáraid is. Természetes, hogy minden gondolatot le szeretnél írni, de mindig szem előtt kell tartanod, hogy miről írsz. Nem fogsz 5-öst kapni, ha egy partiról, a barátodról, vagy a kedvenc ételedről fecsegsz. Ez csak azt jelzi a tanárodnak, hogy kifogytál a lényeges pontokból. A jól megírt fogalmazások mindig a feladatra fókuszálnak, győződj meg róla, hogy a tiéd is ilyen!

Túldramatizálás

Nem tagadom, hogy akiről írnod kell, tehetséges író vagy költő volt, de hogy a legjobb? Ez teljesen szubjektív és túldramatizált állítás volna. A „legjobb író” vagy „legjobb műve” közhelyektől kezdőnek fogsz tűnni, ahelyett, hogy tapasztalt fogalmazóként hatnál – ezt pedig a jegyed is tükrözni fogja. Ne próbáld meg lenyűgözni a tanárod azzal, hogy túl drámai vagy; inkább művészien mutasd be a tényeket és a siker nem marad el!

Hogy írj ötös fogalmazást egy este alatt?
Ha te is az utolsó pillanatra halogatod a dolgokat, akkor biztos már neked is kellett egyetlen éjszaka alatt házi dolgozatot írnod. Mindenesetre, ha azon kapod magad, hogy már este 10 óra van, mikor megnyitod az üres Word dokumentumot, pedig tudod, hogy a doga másnapra határidős, ezt a cikket neked írták! Tovább a cikkhez

Hipotézisek felállítása

Kerüld az olyan kifejezéseket, mint a „mindenki tudja…”. Mert „mindenki” nem tudja. Ha hipotéziseket állítasz fel, az úgy tűnhet, hogy a könnyebbik utat választod, ahelyett, hogy elmagyaráznál egy nehéz koncepciót. Inkább írd azt, hogy „a történészek úgy vélik”, vagy „neves források szerint”, amikor olyan tényt közölsz, amiről feltételezed, hogy mindenki tud.

A fogalmazási készségedet fontos fejleszteni. Ne hunyj szemet ezek fölött az egyszerű, mégis gyakori hibák felett.

Ezek közül melyiket követed el gyakran? Van valamilyen más tipped kezdő fogalmazás írók számára?

(KamaszPanasz - S.C.)