vitamin
#Vitaminszótár

B12-vitamin

2013.04.20.
1 perces olvasási idő

Részt vesz a fehérjék és a zsírok energiává alakításában, serkenti az idegrendszer működését, felel a vörösvérsejtek képződéséért és a szív- és érrendszer egészségéért. Megtalálható a sovány marhahúsban, a pulykában, a halban, a tejtermékekben, a tojásban és a kagylóban. A vitaminok közül a B12-vitamin kémiailag a legösszetettebb és a legérdekesebb.

A következő betegségekben használható: anémia, depresszió, magas homocisztein-szint, veszélyes anémia. Ezek közül a homocisztein-szint megnövekedése kivételével mindegyik a B12-viamin hiányával áll összefüggésben. A vitamin szedése különösen fontos is lehet, főleg azok számára, akik korábban gyomorműtéten estek át vagy idősebbek, hiszen az ő esetükben a vitamin hiánya nagy veszélyt jelenthet.

Azok számára is fontos lehet ez a vitamin, akiknek nem megfelelő mennyiségű vitamin található a szervezetükben vagy felszívódási zavarokkal küzdenek. Ők általában krónikus betegek vagy komoly vegetáriánusok. Dohányosok esetében segíthet a rák megelőzésében, mivel védi a tüdőt. Segíthet megelőzni például a mellrák és az érrendszeri betegségek kialakulását.

Normál étrend mellett egyáltalán nem szükséges plusz mennyiséget bevinni a szervezetünkbe belőle, viszont a vegetáriánusok számára ajánlott a hiányzó napi 2-3 mikrogramm pótlása. Akik komoly anémiás megbetegedésben szenvednek, azoknak szokták tanácsolni az 1000 mikrogramm mennyiség bevitelét is kezelés gyanánt. Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb B12-vitamint képes felszívni a szervezetünk, ezért az idősebbeknek tanácsos napi 10-25 mikrogrammot bejuttatni a szervezetükbe. Azok a B12 tartalmú tabletták, amelyeket a nyelv alá kell helyezni, sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyeket le kell nyelni, mert a vitamin a nyelv alatti részen sokkal könnyebben és hatásosabban képes felszívódni.

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó címkék

vitamin