kortárs
#Lélek

Mi az a kortárs nyomás?

2023.05.08.
2 perces olvasási idő

A kortárs nyomás az ugyanazon társadalmi csoporton belüli emberek által gyakorolt befolyás. A kortársak nyomását általában negatív színben képzelik el, de valójában ez nem mindig rossz. Az elfogadható csoportnormák megismerése pozitív része lehet a másokkal való együttélés és szocializáció megtanulásának. De mi is ez?

A kortárs nyomás jelei

A társak nyomásának egyes formáit könnyebben észre lehet venni, mint másokat. Ha képes vagy felismerni azokat a jeleket, amelyek arra utalnak, hogy kortárs nyomással küzdesz, segíthet egy támogató beszélgetés is.

Néhány jel, ami erre utal:

  • Az iskolai vagy más szociális helyzetek elkerülése
  • Változások a viselkedésedben
  • Kevésbé tudod kifejezni az érzelmeidet
  • Sokszor van rossz hangulatod
  • Alvási problémák
  • Új haj- vagy öltözködési stílusok kipróbálása

A kortársak nyomásának sok jele más dolgokra is utalhat, az egyszerű lázadástól (pl. zöldre fested a hajad) a zaklatásig.

A kortárs nyomás típusai

A legtöbb tiniben erős a beilleszkedés vágya, és különösen érzékenyek arra, ha kiszúrják, kigúnyolják vagy kiközösítik. Következésképpen gyakran szívesen megteszed azt, amit a társaid mondanak neked.

A kutatások felhívták a figyelmet a kortársak jelentős szerepére a proszociális viselkedések befolyásolásában. Amikor a társak helyeselnek egy bizonyos viselkedést, a fiatalok nagyobb valószínűséggel folytatják ezt, még akkor is, ha kortársaik nem figyelnek rá.

Pozitív kortárs nyomás

Pozitív kortárs nyomás az, amikor valakit társai pozitív cselekvésre ösztönöznek, vagy arra, hogy jótékony módon fejlődjenek.

Íme, néhány példa a pozitív kortárs nyomásra:

  • Rábírod egy barátod, hogy keményebben tanuljon, hogy jobb jegyeket kapjon
  • Iskola utáni munka szerzése, amiről mást is meggyőzöl
  • Spórolás, megtakarítás – ami ragadós példa lehet a többieknek
  • Rosszallod, ha kiközösítenek valakit
  • Nem vagy hajlandó cigizni vagy inni a bulikon vagy az iskola után

Negatív kortárs nyomás

A negatív kortárs nyomás ezzel szemben magában foglalja a nyomást, hogy tegyenek valami veszélyeset vagy kárt saját maguknak vagy másoknak.

Íme, néhány példa a negatív kortárs nyomásra:

  • Nem mész suliba és erre bíztatod az osztálytársaidat is
  • Zaklatsz, bántasz másokat online
  • Olyan fotókat használsz fel, amiket nem lenne szabad
  • Cigizel és iszol a bulikban és másoktól is ezt várod el

A társak nyomásának hatása

Ahogy egyre idősebb vagy, társaid egyre nagyobb szerepet fognak játszani az életedben. A barátok mindent befolyásolhatnak, kezdve attól, hogy milyen zenét hallgatsz és mi a hobbid egészen az öltözködésig és a viselkedésedig.

A mentális egészséged szintén befolyásolhatja, hogy mennyire vagy fogékony a kortárs nyomásra. A kutatások azt mutatják, hogy a serdülő fiúk érzékenyebbek a kockázatvállalási magatartás miatti nyomásra. Mindazonáltal mind a fiúk, mind a lányok fogékonyak a kortársak nyomására a viselkedés széles skáláján, például, hogy mit vegyenek fel és hogy milyen viselkedés az elfogadható.

Ha olyan emberek közelében vagyunk, akik nyomást gyakorolnak ránk olyan dolgok megtételére, amelyekben nem érezzük magunkat komfortosan, az későbbi mentális fejlődésünkre is negatív hatással lesz, pl. szorongani kezdünk.

A kortársak nyomása néha arra késztet bennünket, hogy eltereljük a figyelmünket a prioritásainkról, mert olyan dolgokkal foglalkozunk, amelyeket általában nem tennénk meg.

Próbálj meg olyan emberekkel barátkozni, akik megfelelnek az értékrendednek. Ne engedd magad belevinni olyan dolgokba, amelyek után kellemetlenül érzed magad. Inkább legyen kevesebb barátod, mint sok olyan, aki csak kihasznál azért, hogy ő jól szórakozzon.

Ne feledd, mindig a jövődre és a tanulásra kell koncentrálnod, hiszen most bármennyire is messzinek tűnik, a gimis évek hamar elszaladnak, de most tudod a legtöbb energiát abba fektetni, hogy kivé válj. Ha szükségesnek érzed, beszélj egy megbízható felnőttel vagy szakemberrel.

(KamaszPanasz - verywellfamily.com)