csoki
#Táplálkozás

A csokievés életmentő lehet?

2014.03.14.
1 perces olvasási idő

Nos, első hallásra lehet, hogy kicsit „erős” ez a megfogalmazás, mégis világszerte egyre több kutatás foglalkozik a csokoládéval és jótékony hatásaival.

Egy svéd kutatás például megállapította, hogy a rendszeres (értsd: heti több alkalommal) csokoládét fogyasztók között 70%-kal kevesebben kaptak szívinfarktust vagy szívrohamot, mint azok, akik ritkán vagy szinte sosem ettek csokoládét.

Egy skóciai egyetemen pedig azt állapították meg, hogy az infarktuson átesett betegek közül gyorsabban gyógyultak azok, akik átesve a betegségen rendszeresen fogyasztottak csokoládét.

Abban minden kutató, orvos és táplálkozási szakember egyetért, hogy a csokoládéban - ezen belül is a magas kakaó tartalmú étcsokoládéban - a szervezet számára sok hasznos tápanyag található. A legfontosabb ezek közül egy flavonoid nevű antioxidáns, amely oldja a vérrögöket, megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, és védi a bélrendszert. A csokoládéban található szőlőcukor is, amely serkenti az agyműködést és növeli a koncentrálóképességet is.

Minél sötétebb, annál jobb?

Az étcsokoládék tartalmazzák a legtöbb jótékony hatású antioxidánst, 40 gramm étcsokiban körülbelül 400 milligramm antioxidáns található (egyébként egy pohár száraz vörösbor is ennyit tartalmaz). Az étcsokoládéban négyszer vagy hatszor annyi flavonoid van, mint a tej vagy a fehér csokoládéban.

Amerikában a kutatók pedig azt bizonyították be, hogy az (ét)csokoládé az idegrendszerre is jótékony hatással van. A csokoládé ugyanis tartalmaz olyan anyagokat, amelyek beindítják a szervezetben az endorfin – közismert nevén a boldogsághormon – termelést. Ebben az esetben is az étcsoki tartalmazta a legtöbb boldogsághormon termelést elősegítő anyagot. Az endorfin ráadásul a fájdalomérzetet is csökkenti.

Mennyi az elég?

Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy csokiból sosem elég, mégis az orvosok azt ajánlják, hogy az egészség megőrzése céljából naponta hat-hét gramm jó minőségű étcsokoládét kellene fogyasztani, ez olyan hat-hét dekagramm csokit jelent egy héten (egy kicsit több azért biztosan nem árt), de azt sem árt hangsúlyozni, hogy az elfogyasztandó csoki mindig jó minőségű étcsokoládé legyen.

És egy nem annyira tudományos megállapítása a végére: akár igazuk van a kutatóknak, akár nem, azt mi nők igazán tudjuk, hogy a pasik okozta különböző szívfájdalmakra tényleg jótékony hatással van egy kevés (vagy néha nagyon sok) csokoládé.

(Forrás: Fókuszban a Nő)