érzelmi evés
#Táplálkozás

Az érzelmi evés legyőzése

2015.12.28.
4 perces olvasási idő

Úgy érzem, semmi sem hoz olyan gyors megnyugvást, mint az étel: könnyen elérhető, nem túl időigényes. Tudom, hogy sportolnom kellene, vagy felhívnom egy barátot, esetleg zenét hallgatni, és néha ezt is teszem. De olyan nehéz mindig helyesen cselekedni!

A szakértő válasza: „Tarts egy kis szünetet!”

Elég nehéz változtatni a régi szokásokon. Én a helyedben próbálnék nem úgy gondolni rá, hogy 'helyesen cselekedni', mert jobb a ’jó kontra rossz’ dolgot kivonni az egyenletből. Ettől csak bűntudatunk lesz, ami még inkább az érzelmi evésbe taszít. Mivel az étel könnyen elérhető, egyszerűbb az evést választani. Tarts egy kis szünetet és végy néhány mély lélegzetet, végezz nyújtógyakorlatokat vagy meditálj. Ez szétrombolhatja az automatikus szokást, hogy mindig az ételért nyúlsz, ha egy kis megnyugvásra vágysz.

Az érzelmi evés tönkreteszi a diétámat

Van egy régi mondás, ami nagyon igaz: semmi sem ízlik annyira, mint a csinosság érzése. Létezik valamilyen alternatíva, hogy beleültessem az elmémbe, hogy visszafogjam magam és találjak valami egészségesebb alternatívát?

A szakértő válasza: „Matekozz egy kicsit!”

A kérdés az: rövid távú boldogság, vagy hosszú távú egészség és súlyvesztés. Sok nőnek az evés megnyugvást hoz, azonnali érzelmi változást idéz elő, megkönnyebbülést okoz, hatására a szomorúság és az idegesség elmúlik. Másrészt az, hogy jól érzed magad a bőrödben, karcsúnak érzed magad, az egy hosszabb távú boldogságot okoz. Kb. napi 2000 kalóriás étrenddel tudod megőrizni a súlyodat.

Ha 500 kalóriával kevesebbet eszel minden nap, egy kilót leadhatsz két hét alatt. Ez jó dolog, kivéve, hogy könnyedén elérheted a 3000 kalóriát akár egy étkezéssel, ha nem figyelsz. A kulcs az átprogramozásban rejlik, kezdetnek ragaszd ki a fent említett mondást a hűtő vagy a kamra ajtajára figyelmeztetésképpen!

Egészségesebb alternatívákra van szükségem a kényelmi evés helyett!

Vannak egészségesebb harapnivalók, amik ugyanazt az érzést nyújtják, mint egy zacskó chips vagy egy doboz jégkrém? És vannak trükkök arra, hogy hogyan korlátozzam azt, hogy mennyit eszem, amikor engedek a csábításnak?

érzelmi evés

A szakértő válasza: „Helyettesítés, helyettesítés, helyettesítés”

Két gondolat: Először is áttérni valamilyen egészséges alternatívára, nagyon jó ötlet. Ha szeretsz ropogtatni, akkor az olyan ropogós zöldségek, minta a répa vagy a paprika jó megoldás. Túl könnyű fogni és kibontani egy chipset (tehát szabadulj meg tőlük!), de a zöldségek éppen annyira könnyen elérhetőek, ha felvágod, és a hűtőben tartod őket fogyasztásra készen.

A fagyi helyett is vannak alacsonyabb kalóriatartalmú, csökkentett zsírtartalmú változatok megfelelő adagokban csomagolva. De csak óvatosan! Sok nő hajlamos nagyobb adagokat enni ezekből, mivel egy adag kevesebb kalóriát tartalmaz, és úgy érzik, ezért többet ehetnek belőle. Légy megfontolt! Könnyű gyorsan magadba tömni mindent, ami túlevéshez is vezethet. Ha lassan eszel és élvezed az ízeket, kevesebb étellel is beéred majd.

A második gondolatom: Ne az evés legyen az elsődleges örömforrásod! Legyél a barátaiddal és a családoddal, végezz nyújtógyakorlatokat vagy képzeld magad egy megnyugtató helyzetbe. A zenének is van ereje, keresd meg azt a zenét, ami boldoggá tesz vagy ellazít, vagy éppen feltölt energiával. Hozz létre egy listát az mp3-adon vagy tartsd kéznél a kedvenc CD-idet!

Szeretem az édességet!

Imádom a narancsos gumicukrot. Bármi stressz ér, a kezem már a zacskóban markolászik. Van valami az illatában és az ízében, aminek nem tudok ellenállni. Évek óta így vagyok vele. Hogyan törjem meg ezt a szokást?

A szakértő válasza: „Barátkozz meg a gyümölcsökkel!”

Ha szereted az illatát a narancsos gumicukornak, akkor tégy egy próbát a valódi naranccsal is! Talán még jobban is fogod szeretni az igazi gyümölcsöket. Az igazi narancs sokkal jobb illatú, mint a gumicukor, ami egy mesterséges és egészségtelen étel. Körülbelül 50 kalória van egy szemben és 28 gramm cukor. De szerintem ezt már tudod. Ha tényleg nem tudod magad leszoktatni róla, akkor csökkentsd az adagokat, mondjuk egyszerre csak 3 szemet kapj be, és találj más lehetőséget a stressz levezetésre!

Az ünnepek alatt mindig teleeszem magam!

Van valamilyen módszer, hogy felkészüljek a szezonális depresszióra, ami az érzelmi evést okozza?

A szakértő válasza: „Vegyél le néhány terhet a válladról!”

Ha stressz-mentessé teszed az ünnepeket, kevésbé fogsz az étel felé fordulni. A szezonális depresszió a tél beköszöntével is összefügg. A hó, a jég, a felhős napok is okozhatnak levertséget. Különösen azoknál jelentkezik, akik szezonális hangulati zavartól (seasonal affective disorder = SAD) szenvednek. Ez egy gyakori depresszív betegség, átfutó depressziós epizódokkal, amik késő ősszel kezdődnek, és tavaszig tartanak. A nők érintettebbek, mint a férfiak, valamint az északi népeket is jobban érinti ez a betegség. Szomorúság, letargia, a szénhidrát utáni vágy és a szokásosnál több alvás, ezek a tünetek. Az egyik legjobb kezelése a fényterápia, amelynek során egy olyan készülék előtt kell ülni, ami speciális fluoreszcens égőkkel világítja meg a beteget.

Az álmatlanság miatt muszáj ennem!

Alvásproblémáim vannak, és ennek során nagyon nehéz ellenállnom, hogy nassoljak. Valami tipp, hogy hogyan győzhetném le?

A szakértő válasza: „Először is az alvászavart kell megszüntetni!”

Az inszomnia lehet egyben a depresszió tünete de, a kiváltó oka is. Érthető, hogy egy kis megnyugvásra vágysz, amikor nem tudsz aludni, és ez vezet az érzelmi evéshez. Ráadásul, ha fáradt vagy, könnyebben túleszed magad. Az álmatlanság a hormonháztartást is felborítja, ami az evés szabályozásáért is felelős. Bonyolult helyzet.

Két oldalról érdemes megközelíteni a problémát. Először is szabadulj meg az alvászavartól! Próbáld kerülni a koffeint, legyen a hálószobádban megfelelően sötét és a hőmérsékletet is tartsd optimálisan! Az ágyadat csak alvásra használd, ne olvasásra vagy tévézésre!

Sokaknak az segít, ha lefekvés előtti rituálékat alkalmaznak: tisztítsd meg a gondolataidat a napi stressztől (ne e-mailezz és ne foglalkozz a napi gondokkal egy bizonyos időpont után); olvass, vagy hallgass megnyugtató zenéket vagy hangoskönyveket; esetleg vegyél egy fürdőt. Ne pánikolj, ha nem tudsz aludni; ha nem sikerül legyőznöd az inszomniát számos lehetőség van például alvásklinikákon, egészségügyi központokban, kórházakban az alvási problémák kivizsgálására és kezelésére.

Azokon az éjszakákon, amikor tényleg nagyon éhes vagy, fogyassz valamilyen koffeinmentes italt. Ha még így is éhes vagy tartsd észben, hogy ha túl sokat eszel, az csak ébren tart, ez majd motivál abban, hogy ne edd túl magad. És természetesen ne az ágyban egyél!

Délutáni érzelmi evő vagyok!

Délutánonként elkezdek egészségtelen ételeket magamhoz venni, csak hogy jobban érezzem magam. Azt hallottam, hogy egy fogyitabletta szedése segíthet ezt legyőzni. Szedhetem, ha közben antidepresszánst is szedek?

A szakértő válasza: „Ne keverd a kettőt!”

Én igyekszem elkerülni a gyógyszeres kezelést, kivéve, ha kontrollált klinikai kísérletek bizonyítják a hatékonyságot. Fontos, hogy arra is figyelj, mi van a címkére írva, ha mégis emellett döntesz!

Kiegészítő szerek szedése az antidepresszánsok mellett nem jó ötlet az esetleges szerotonin-túladagolás miatt. Előbb kérd ki a kezelőorvosod véleményét! A hangulatjavítók túlzott alkalmazása esetén fellépő szerotonin szindróma veszélyes állapot, nyugtalansághoz, zavartsághoz, vérnyomás-emelkedéshez és heves szívdobogáshoz vezet.

A délutáni nassolásról, pedig azt tudom mondani, hogy elég gyakori. Néha a túlevés okozza az ebédnél. Tehát ügyelj arra, mit és mennyit eszel délben! A szénhidrátok csak rontanak a dolgon: a cukros nasik segítenek, hogy jobban érezd magad, de csak rövid ideig. Jobban teszed, ha iszol valamit és eszel egy kis adag fehérjeforrást, például olajos magvakat. Egy séta a friss levegőn is sokat segíthet!

Ez is fontos: Az elhízás a pszichológus szemüvegén át

(KamaszPanasz - P. K.)