evészavar
#Táplálkozás

Az elhízás a pszichológus szemüvegén át

2015.09.18.
1 perces olvasási idő

Az elhízás pszichoszomatikus betegségnek tekinthető, de nemcsak oki tényezőként említhető pszichés összetevő, hanem mint fenntartó tényező és következmény is. Ha falásroham áll az elhízás hátterében, a pszichológia evészavarról beszél.

Elhízás esetén a test zsírtartalmának kóros mértékű felszaporodásáról van szó, mely a testi és lelki működést egyaránt károsan befolyásolhatja. Testi szövődmények: pl. szívkoszorúér betegségek, agyi érbetegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség, vese, májbetegség, mozgásszervi betegségek, stb.

Pszichés következményként felléphet depresszió, szorongás. Sok esetben önmagában a krónikus stressz is képes elhízást eredményezni, ugyanis stresszhelyzetben a szervezet raktáraiból vérbe áramló cukor és zsír a stressz helyzet elmúltával ugyan „visszaáramlik”, de hasi zsírszövet formájában raktározódik, így okozva ún. „alma típusú” elhízást (férfiaknál a köznyelv ún. sörhasnak nevezi). Ennél fogva a stressz kezelése (pl. relaxáció) fontos szerepet játszik e betegség kezelésében is.

Hogyan segíthet a pszichológus?

A pszichológus segítséget nyújthat a visszahízás megelőzésében kognitív viselkedésterápiás módszerekkel (testképzavar, negatív énkép módosítása, önkontroll stratégiák elsajátítása, készségfejlesztés) is.

A testsúly változtatás életmódbeli szokások megváltoztatását is igényli. Egy új életmódhoz hozzászokni sokszor nem egyszerű, pszichológus pszichés támogatást is nyújt ebben a folyamatban. Az elhízás terápiájában mindenképp az egészségügyi szakemberek együttműködése szükséges, tehát a pszichológus csak az egyik segítő a folyamatban. Emellett orvos, dietetikus, gyógytornász is segíti a fogyást, ezáltal egészségesebb életmódra való áttérését, mely egyben betegségek megelőzését is jelenti. Nem beszélve arról, hogy közérzetében, életminőségében is kedvező fordulatra számíthatsz.

(Pergel-Száraz Cintia, klinikai szakpszichológus, Vanderlich Egészségcentrum)

Kapcsolódó címkék

evés