étkezés
#Táplálkozás

Okosan az étteremben

2014.08.02.
1 perces olvasási idő

Az éttermi étkezés csábít a bőséges, kalóriadús ételek fogyasztására. Szüleink arra tanítanak, hogy amit a tányérunkba raknak, azt illik megennünk. Otthon ez igaz lehet, de mi a helyzet az étteremben? Néhány tipp: hogyan éljünk éttermi kaján, anélkül, hogy meghíznánk?

A szakács számára személytelenek vagyunk, a pincér dolga, hogy kiszolgáljon minket. Étkezési szokásainkat nem ismerik, teszik a dolgukat: udvariasan kiszolgálnak, teljesítik kivánságainkat... de ha nem figyelünk, fölhízlalnak.

Késői ebéd

Kérdezd meg, hogy nem kaphatnál-e egy kisebb ebéd-méretű adagot vacsoraidőben. Vagy válassz egy előételt főételnek, hiszen ezeket az adagokat inkább egyszemélyesre tervezték, mint a valódi főételeket.

Csomagoltasd el!

Ha egy teljes adagot rendeltél, kérj egy dobozt, aztán mielőtt még hozzákezdenél csomagold el legalább a felét, vagy kérd meg a pincért, hogy a konyhán csomagoltassa el a rendelt ételed felét, mielőtt felszolgálná neked.étterem

Kerüld a zsírosat!

Rendelj grillezett, párolt, vagy roston sült ételeket, hirtelensültek, rántottak helyett. Vagy kérd, hogy a tiédet szárazan főzzék, ami a vendéglátóiparban annyit tesz: hozzá adott vaj és olaj nélkül. Kérj citrom vagy lime karikákat, friss fűszereket, hogy saját ízlésed szerint ízesítsd.

Válassz keményítőt!

Ha egyszerűen megőrülsz egy meleg cipóért a kenyérkosárból, rendelj krumpli helyett salátát, vagy rizses köretet főételed mellé.

Válassz vegát okosan!

Nem minden egészséges, ami vega. A hirtelen főzött spenótot, például, sok vajjal párolják. Ha bizonytalan vagy a vegakajával kapcsolatban, kérdezd meg, hogyan készül. Vagy válassz helyette párolt, nyers zöldséget.

Engedj a csábításnak (egy kicsit)!

Ha nagyon akarod azt a hamburgert, menj és vedd meg, de ne kérj hozzá sültkrumplit. Edd meg azt a csoki cookiet ha minden barátod nekiáll nassolni, de hagyd ki a chipset. Ha ragaszkodsz a kedvenc kajáidhoz, így kielégítheted éhségedet, anélkül, hogy teleennéd magad.

Ragaszkodj ahhoz, amit tudhatsz!

Nincs kalóriatáblázat a menüdhöz? Sajnos Magyarországon ennek még nincs olyan kultusza, mint külföldön. Az USA-ban például minden ételre kötelező ráírni mennyi kalóriát tartalmaz (még az éttermekben is). Itthon inkább a csomagolt termékeken találhatsz ilyen információkat, vagy a nemzetközi gyorsétterem-láncok termékein.

(Sz. L.)