utazás
#Zöldövezet

Gazdaságos utazás kalandoroknak

2023.05.30.
3 perces olvasási idő

Tanuld meg, hogyan lehet könnyebben utazni mindkét értelemben: könnyebb poggyásszal és megmaradó zsebpénzzel. Olvasd el a gazdaságos utazás hét aranyszabályát.

A sikeres pénztárcakímélő utazás nagyrészt arról szól, hogy eldöntsd, mit pakolsz be, és még ennél is fontosabb, hogy mit hagysz otthon. Ha olcsón akarsz utazni, az azt jelenti, hogy a lehető legkevesebbet, és legkompaktabb módon viszed magaddal, elkerülve ezzel például a plusz poggyászdíjat. Általában a legolcsóbb módja az utazásnak, legyél bárhol, ha biciklizel, sétálsz vagy a tömegközlekedést választod. Ez általában a legtakarékosabb és „legzöldebb” módja a közlekedésnek, de minden attól függ, hogy az úticsomagod, a lehető legminimálisabb legyen, hogy ne a súlya miatt kényszerülj költségesebb utazási eszközökre.

Íme, néhány kipróbált és bevált ötlet az ügyes és okos pakolásra

Felkészülés a lehető legrosszabbra: Mielőtt bármit bepakolnál, kérdezd meg magadtól: Mi a legrosszabb dolog, ami megtörténhet, ha ezt nem viszem magammal? Hacsak nem az a válasz, hogy meghalhatsz, vagy valamilyen mérhetetlen mértékű fájdalomtól vagy kellemetlenségtől szenvedsz, akkor gondold meg kétszer is, hogy bepakolod-e. A leggyakrabban a válasz valami ilyesmi lesz: „Ha szükségem lesz rá, akkor csak találok egyet majd valahol”, mely esetben, jobb, ha inkább kihagyod.bőrönd

Menj egy „próbaútra”, mielőtt valóban útnak indulsz: Könnyű meggyőzni magad, hogy a hátitáskád vagy bőröndöd nem is olyan nehéz, míg el nem hagyod a házat. Ne hagyd magad becsapni. Ha bepakoltál szánj egy vagy két órát arra, hogy a poggyászodat a helyi bevásárlóközpontban hurcolászd- a lépcsőkön, mozgólépcsőkön, liftben, tömött folyosókon… Ezt a kis feladatot követően, fogadok, hogy megtalálod a módját, hogy pár kilóval megkönnyítsd a pakkodat és egyben az utadat is.

Pakolás előtt látogass meg egy boltot: Hogy még kevesebb helyet foglaljon, praktikus összetekerni a ruhákat (hajtogatás helyett), amikor csomagolsz, és persze nem árt, ha tisztálkodó szereidet (ha repülővel mész és feladod a csomagod, akkor ez kötelező), vagy akár a többi dolgaidat is, külön műanyag tasakba teszed, hogy szárazon és rendben tartsd őket. Azt ajánljuk, próbáld ki azokat a kis apró nejlonzacskókat, amiket általában minden zöldség-gyümölcsös pultnál, sőt sok helyen még a pénztárnál is megtalálhatsz a legtöbb szupermarketben, ráadásul ingyen!

Nézd meg a talált tárgyak osztályát: Ha valamit otthon felejtettél és rájössz, hogy szükséged van rá utad során, ne vedd készpénznek, hogy meg kell vásárolnod. Kérdezd meg a hotelben, motelben, étteremben, buszállomásokon, hogy van-e ilyen dolguk a talált tárgyak osztályán. Utazóként, az a dolog, amire szükséged van, gyakran ugyanaz, mint, amit egy másik utazó otthagyott. Nem, ezzel nem azt javasoljuk, hogy hazudj abban, hogy azt mondod elhagytál egy dolgot, amikor nem is. De sokszor a talált tárgyak osztályán szívesen túladnak réóta ott porosodó holmikon, vagy akár kikölcsönözhetsz közülük éhányat: elhagyott esernyőket, ruhadarabokat, vagy más dolgokat, amiket már egy ideje senki sem keres.

Hátamon az „egész” konyha: Ha legalább csak az ételeid egy részét magadnak készíted az utazásod alatt, az nagyon jó módszer arra, hogy minimumon tartsd a költségeket, plusz nagyon élvezetes, és érdekes lehet, ha olyan élelmiszerboltokban vásárolsz, ahol a helyiek is. De korlátozd magad hordozható főzőlapokkal, inkább ehelyett minden egyes étkezést tekints egyszerű, hideg ételekből készült pikniknek. Egy könnyű műanyag tálra, egy jó kis bicskára, és egy kanálra lesz mindössze szükséged, emiatt az „útikonyhád” mindössze pár dekát nyom. Lehet, hogy még egy kis hűtőtáska is belefér a hátizsákodba, pár jégakkuval, hogy a romlandó dolgokat is legyen hol tárolnod.

Gondolkodj multifunkciós dolgokban: Nagyszerűek például az olyan termékek, amiket megéri magunkkal cipelni, mert egynél több funkciót is kielégítenek. Ha például egy gumikötéllel például épp nem a hálózsákodat tekered össze, akkor ideiglenes megoldásként ruhaszárító kötélnek, vagy a sátrad kitámasztásához használhatod.

Egyszerre maximum egy váltás ruha: Egynél több váltás ruhát csomagolni fölösleges. Válassz olyan darabokat, amik praktikusak, könnyűek, és a legfontosabb, hogy gyorsan száradjanak. Mosd a ruháidat út közben, még ha az csupán annyit jelent, hogy ruhástul zuhanyozol és felhabosítod egy kis samponnal, és száríts egy szettet addig, míg a másikat viseled.

Egyetlen jó könyv: Rendben, hogyha megengedhetsz magadnak egy iPadet, akkor egy csomó könyvet vihetsz magaddal az utazásra. Egyébként ne pakolj többet egyetlen darab olvasnivalónál, és ha befejezted, akkor kérdezd meg a hotelben, motelben, vagy kávézóban, hogy van-e „cserekönyvtáruk”. Lehet, hogy így, váratlanul igazi kincsekre bukkansz utazás közben.

Csöpögve száradj: Hacsak nem az egész utadat egy kietlen strandon töltöd, a törölköző cipelése, teljes helypocsékolás. Egyébként, törölközz meg valamilyen ruhadarabbal, vagy rázd le magadról a vizet, ha a helyen ahol vagy, nem adnak egyébként törölközőket.

Írj magadnak pakolási tanácsokat: Amikor kipakolsz, készíts jegyzetet bármi olyanról, amit magaddal vittél és ritkán, vagy egyáltalán nem használtál. Azokat a dolgokat pedig hagyd otthon, mikor legközelebb útnak indulsz.

A tökéletes utazópárna: És végül, de nem utoljára, nem is gondolnád, de az a nejlon lyukasztgatható felfújt valami, amit a törékeny dolgok mellé csomagolnak (néha a postai küldemények belseje is ilyen) nagyszerű, és soha le nem eresztő útipárnaként szolgálhat. De az eredeti funkcióját is átveheti, ha neked épp nincs rá szükséged, akkor törékeny dolgokat tárolhatsz benne a csomagodban, vagy egy kempingben akár strandlabdaként is használhatod.

Jó utat!

(KamaszPanasz - Sz. D. L., thedailygreen.com)