szója
#Táplálkozás

A szója szerepe az egészséges táplálkozásban

2011.11.10.
1 perces olvasási idő

Talán már hallottál a szójatartalmú ételekről a tévében. Azt is hallhattad, hogy a szója megelőzi a betegségeket, csakúgy, mint a rákot vagy a szívrohamot. Tehát mi is a szója, és hogyan érdemes fogyasztani?

A szója egy sokoldalú babfajta, megtalálhatod a boltok polcain, mint szójatej, szójaszósz, miso (szójapaszta), tempeh (fermentált szójasajt) vagy tofu. A szóját néha egyéb élelmiszerekhez is adják, mint a kenyér, gabonapelyhek, húskészítmények, és hús helyett a vegetáriánus készítmények alapanyaga, például a szójaburgerben vagy a szójahotdogban.

Azok az ételek, amik teljes értékű szóját tartalmaznak, jó fehérjeforrások a vegetáriánusoknak, mivel tartalmaznak minden esszenciális aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van az egészséges működéshez. (Akik húst esznek, ezeket az aminosavakat az állati fehérjékből nyerik.)szója

Miért fogyasszuk?

Az amerikaiak egyre több szóját iktattak be az étkezéseikbe az elmúlt években, mivel kutatások kimutatták, hogy a szója egészséges, és csökkenti a koleszterinszintet, valamint a rák kockázatát.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a szója fogyasztása csökkenti az LDL koleszterin szintet. De amikor az American Heart Association (AHA) felülvizsgálta az eredményeket, arra a következtetésrejutottak, hogy a szója nem befolyásolja közvetlenül a szív egészséges működését.

A szója egészséges mivolta a fehérjetartalmában rejlik és abban, hogy az emberek gyakran használják arra, hogy kevésbé egészséges ételeket helyettesítsenek vele. A szója kiváló fehérjeforrás és egyéb fontos tápanyagot is tartalmaz: rostokat, B-vitamint, omega-3 zsírsavakat. A szójatartalmú ételek jó alternatívaként szolgálnak a zsíros húsok és egyéb állati termékek helyett, amik telített zsírsavakat tartalmaznak, és megemelik a koleszterinszintet.

A szója a mindennapi táplálkozásban

A szója termékek egyre népszerűbbek, körülbelül egyharmadával nőtt a kereslet a szójára 2003 és 2007 között.

A szójatej, a szójaburger és a szója alapú snack-ek nagyon sok szupermarketben és bioboltban kaphatóak. Mikor szója tartalmú élelmiszert vásárolsz, mindig olvasd el a címkét, hogy megbizonyosodj arról, hogy valóban megfelelő fehérjeforráshoz jutsz, és a zsír valamint a cukor tartalma megfelelően alacsony.

Ha megjött a kedved a szójához, illeszd be a mindennapi táplálkozásodba! És ne felejtsd el, hogy az egészséges táplálkozás kulcsa a változatos étkezés. Ne csak egyféle ételre koncentrálj!

(P. K.)