életmód
#Táplálkozás

Változtass az életmódodon!

2016.01.01.
2 perces olvasási idő

Létezik egy jobb megoldás: hagyd el a „mindent vagy semmit” jellegű megközelítéseket, és helyette inkább változtass egy-két dolgot a napi rutinodon, hogy egészségesebben élj!

Ha így teszel, akkor akár többet is fogyhatsz, mint azt elsőre gondolnád. Egy sor példa bizonyítja, hogy a valós élettel összeegyeztethető életmódbeli változtatások, diéták sokkal eredményesebbek, mint a spártai módszerek.

Változtass a mindennapi szokásaidon!

Például, ha rendszeresen nem otthon eszel, hanem eljársz valahová, az nem épp mérlegbarát megoldás. Akkor inkább csak heti egyszer vacsorázz házon kívül, ha nem tudsz vagy nincs időd főzni, akkor pedig saláta jellegű ételeket rendelj, esetleg grillezett sovány hússal vagy más kiadós ételt, mely mégse viszi túlzásba a napi kalóriabevitelt.

Hagyd el a sós csemegéket!

Ha elhagyod az addig megszokott rágcsálnivalókat, melyek egészségtelenek is egyben, akkor egyszer csak azt fogod észrevenni, hogy kevesebbet mutat a mérleg.

A reggelit ne hagyd ki!

Nagyon rossz szokás kihagyni a reggelit, több szempontból is. Hosszútávon diabéteszhez vezethet, rövidtávon az üres gyomor rontja a teljesítőképességedet és nem utolsósorban, ebédkor rendszerint bepótolod a kimaradt reggelit, de akkor már minek? A legjobb az egészséges, kiegyensúlyozott és kiadós reggeli, mely nagyjából 300 kalóriás legyen, és amely megfelelő arányban tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt. Például 1-2 szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér vajjal vagy mogyorókrémmel megkenve, mellé pedig egy pohár tej, esetleg némi gyümölcs útravalónak. A lényeg, hogy ne legyél éhes, mert különben mindenféle egészségtelen, ételnek ritkán nevezhető dologgal fogod megtömni a hasadat a nap folyamán, vagy dupla adagot eszel ebédre, már ha kibírod addig korgó gyomorral. Ha jól csinálod, akkor idővel a súlyod beállhat egy egészséges szintre.

Mozogj sokat!

Előfordult már veled is, hogy a tél vége felé, így kora tavasszal a ruhaváltás során megdöbbentő és könyörtelen ténybe ütköztél: a tavaszi farmernadrág már nem megy rád? Ebben az esetben a legjobb, amit tehetsz, a helyes étrenden túl, hogy nekiállsz edzeni. Nem kell megijedni, elég napi 1 óra intenzív mozgás, lehet az futás, biciklizés vagy bármi más, a lényeg, hogy rendszeres legyen és kitartóan csináld. Meglásd, hamar meglesz az eredménye a munkádnak. Sőt, az is előfordulhat, hogy az egykor szűk nadrág még bő is lesz rád.

Győzd le a rossz szokásaidat!

Szabadulj meg a cigarettától és már káros szenvedélytől, mert azok gátat szabnak az egészséges életnek. Változtass a szokásaidon és az életmódodon, hidd el, hogy jobban fogod magad majd érezni és egészségesebb is leszel.

Takarítsd ki az éléskamrádat!

Szortírozd ki a sok egészségtelen ételt és italt, de főleg a nassolnivalókat, helyettük pedig egészséges, alacsony kalóriatartalmú finomságokat raktározz be. Például töltsd fel a készletedet pirított magvakkal, gabonapelyhekkel és más hasonló élelmiszerekkel. Idővel már automatikusan az egészségesebb verziót fogod választani két hasonló termék esetén. Így a súlyodat is megfelelő keretek közé szoríthatod.

Szabadidődben is élj egészségesen!

Ha nincs más különösebb tennivalód, akkor se az legyen a napi programod, hogy befekszel a tévé elé egy adag fagyival, vagy egy nagy tál chipsszel. Esetleg gyorsétterem-körútra mész a barátokkal. Helyette inkább menj sétálni vagy futni, és hívd magaddal a barátaidat is. Jó társasággal könnyebben veszed az akadályokat, erőfeszítéseket is. Észre sem veszed, és máris mennek lefelé a kilók rólad.

Motiváld magad!

Ha elkezdesz edzeni vagy bármi más megerőltető dolgot végzel, az sokkal könnyebben fog menni, ha a kedvenc zenéidet hallgatod közben. Így nem lesz monoton vagy unalmas az épp aktuális dolog, sőt, minél több zenét hallgatsz, annál tovább tarthat az edzés, úgy, hogy szinte észre se veszed. Jól érzed magadat, miközben nem csak fogysz, de az alakodat is formálod, jókedvvel, szenvedés nélkül.

Egyél sok zöldséget!

Például nem kell csak csupa zöldet enned, megteszi, ha kedvenc ételeid mellé köretnek vagy feltétnek használod a finom és egészséges zöldellő növényi alapanyagokat. Azt fogod észrevenni, hogy már egy normál adag is több a kelleténél, vagy, hogy nem kívánsz ebéd után semmilyen nasit. Ennek eredményeképpen örömmel cserélheted majd a ruhatárad darabjait néhány számmal kisebbekre.

(health.com)