táplálkozási rendellenesség
#Táplálkozás

A tinédzserek táplálkozási rendellenességei 2.

2011.03.11.
2 perces olvasási idő

A táplálkozási problémával küzdő tini nem ismeretlen fogalom napjainkban. Az ilyen zavarban szenvedők viselkedése is megváltozik, például egyes tinilányok esetében a hirtelen jött zsírfelesleg érzelmi hullámzást válthat ki, valamint evés után hánytatáshoz vezethet.

Mi okozza az étkezési szokások felborulását a tiniknél?

Nem lehet egyetlen, konkrét okra visszavezetni az evéssel kapcsolatos rendellenességeket. A szakértők több tényező együttes hatásának vélik a probléma kialakulását (családi és közösségi gondok, pszichológiai eredetű bajok, genetika). Az egyik forrás lehet a tinik alacsony önértékelése, valamint rögeszméjévé válhat a vékony testalkat elérése vagy fenntartása. (Akár külső befolyásolásra, média, divat.) Néha a környezet hatására, úgymint sportolás vagy tánc/balett előnyös és támogatott lehet a vékony testfelépítés és arra való törekvés, aminek következménye a normálistól eltérő étkezés kialakulása lesz. Az anorexia hátterében gyakran súlyos önértékelési zavar, másoknak megfelelni akarás áll.

Melyek, az étkezési zavar tünetei tinik esetében?

A következők lehetnek jellemzőek:

• Saját testéről alkotott képe eltorzult
• Étkezések gyakori kihagyása
• Szokatlan étkezési szokások, egyszer túl sokat eszik, máskor kihagyja az étkezést
• Gyakori testsúlymérés
• Szélsőséges testsúlyváltozás
• Álmatlanság
• Székrekedés
• Bőrkiütések vagy száraz bőr
• Fogszuvasodás, fogzománc kopása
• Hajhullás, körömproblémák
• Hiperaktivitás, túlzott edzés

A táplálkozási problémában szenvedő tinik gyakran letagadják, hogy bármi baj lenne, gyakran rosszkedvűek, nyugtalanok vagy depressziósak. Eltávolodnak társas kapcsolataiktól és érzékenyen reagálnak bármilyen kritikára. A baj ott kezdődik, hogy ha a szülők nem figyelnek fel idejében a tünetekre. Sajnos ez igen nehéz, mert a tinik leginkább szüleik előtt titkolják problémáikat. Ilyenek lehetnek: trauma, biztonságérzet hiánya, depresszió, önértékelési hiány, ezek mind előmozdíthatják a zavart étkezés kialakulását.

Hogyan lehet kezelni az evészavaros tinédzsert?

Nincs könnyű és egyszerű módszer a problémára, de megfelelő körülmények között kezelhető.

Jól megválasztott kezelések kombinációjával átsegíthető a tinédzser, a bulimiás korszakán. Ezek lehetnek terápiás csoportfoglalkozások és antidepresszáns gyógyszerkezelések, a csoportfoglalkozások segítenek a helyes önértékelés kialakításában és a viselkedési, érzelmi stabilitás helyreállításában. Az anorexia kezelése kiegészül tápértékben gazdag étrend kialakításával, szigorú orvosi felügyelet mellett, valamint mentálhigiénés kezeléssel.

Az étkezési zavar árthat az egészségnek?

Ha nem veszik észre időben, és kezelik megfelelően, akkor súlyos betegségek kialakulásához vezetet, akár végzetes is lehet. Az alacsony testsúly mellett, az anorexiás lányok esetében a havi ciklus rendszeressége is felborulhat, kimaradhat ciklus (amenorrhea kialakulása). A folyamatos ciklus kimaradását összefüggésbe hozták bizonyos csontritkulásos betegségek kialakulásával (osteopenia). Ezen kívül a kóros evészavar, vese és szívproblémákhoz vezethet, ezért fontos a megelőzés valamint az orvosi segítség, ha súlyos a probléma.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni étkezési zavarral?

Ha gyanítható, hogy egy barát vagy családtag ilyen problémával küzd, először beszéljük meg vele a dolgot, ha súlyos a helyzet, ajánlott szakemberhez fordulni. Minél hamarabb tesznek ellene, annál jobb az esély a nagyobb bajok elkerülésére és a gyógyulásra.

(KamaszPanasz - N. L.)