egészséges táplálkozás
#Táplálkozás

Öko-Atkins diétával a testsúly csökkenésért!

2009.06.23.
2 perces olvasási idő

Az Öko-Atkins egy újfajta diéta, amely lényege, hogy a növényi eredetű, alacsony szénhidráttartalmú ételek elősegíthetik a súlycsökkenést és javítják a koleszterin szintet.

Az Archives of Internal Medicine (a JAMA/Archives folyóiratok egyike) június 8-ai tanulmánya szerint azok a túlsúlyos egyének, akik alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, növényi eredetű fehérjében gazdag ételeket fogyasztottak 4 héten keresztül, veszítettek a súlyukból és a vér koleszterin szintjében és a szívbetegséget okozó egyéb rizikófaktorokban javulást tapasztaltak.

A magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú vegetáriánus ételek szintén súlycsökkenést eredményeztek, de további szív- és érrendszeri előnyöket nem.

Több zöldséget, kevesebb húst!

„Nagy a dilemma a zsír és a fehérje arányát és eredetét, valamint a szénhidrátot illetően, mely az optimális súlycsökkenés és koleszterin csökkentő étrend alkotóeleme.” – írja a szerző a cikkben háttér információként. A krónikus betegség megelőzésére és kezelésére irányuló újabb táplálkozási szemléletek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás emelkedését, valamint a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák.

Az alacsony szénhidráttartalmú ételek a húsfogyasztás növekedésével azonban szintén elősegítették a testsúly csökkenését, valamint a cukorbetegség és a szívkoszorúér betegség megelőzését és kezelését. Ezek az étrendek hatásosnak tűntek a súlycsökkenés előidézésében, a vérzsírok csökkentésében és a nagy sűrűségű „jó” koleszterin termelésében, azonban hajlamosak voltak az alacsony sűrűségű „rossz” koleszterin növelésére.

Csökkenti a súlyod és a káros koleszterinszintet

David J.A. Jenkins, a St. Michael Kórház és a Torontói Egyetem, Ontario, Kanada orvosdoktora és kollégája tesztelte az alacsony szénhidráttartalmú, és a sikérből, szójából, csonthéjasokból, gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből és növényi olajokból származó magas növényi fehérje tartalmú étrend hatásait a magas koleszterin szinttel rendelkező túlsúlyos férfiakon és nőkön.

25 résztvevőt véletlenszerűen jelöltek ki, hogy ezt az étrendet – az Atkins diéta öko változatát – kövesse 4 héten keresztül, míg további 25 résztvevő szabályozott étrendet követett, ami magas szénhidráttartalmú-, tej- és tojás vegetáriánus termékekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és teljes kiőrlésű termékekből állt. A résztvevőket a becsült kalória szükségletük 60 %-ánál látták el a tanulmány élelmiszerrel.

A 47 résztvevőből, akik elkezdték a vizsgálatot 44 (mindegyik csoportban 22) teljesítette a 4 hetes periódust. A súlycsökkenés hasonló volt – kb. 4 kilogramm – mindkét csoportban.

A vérnyomásra is hat!

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében előnyös változások történtek a zsírokhoz kötődő fehérjék szintjében és arányában. Továbbá, kicsi, de említésre méltóan nagyobb csökkenést tapasztaltak mind a szisztolés (legnagyobb), mind a diasztolés (legalacsonyabb) vérnyomás esetén az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrendet folytatókkal.

Megválaszolatlan kérdések még, hogy vajon a szénhidrátbevitel további csökkentése további előnyökhöz vezetne-e, „egy növényi alapú, alacsony szénhidráttartalmú, magas növényi fehérje és növényi olaj tartalmú étrend hatékony alternatíva lehet a dyslipidémiások kezelésében, azoknál, akiknél a fogyás és az alacsonyabb koleszterin koncentrációk elérése a kezelés céljai.” – következtet a szerző.

(KamaszPanasz - B.M.)

Kapcsolódó cikkek