parasomnia
#Testi problémák

Mi az a parasomnia?

2023.12.30.
2 perces olvasási idő

A parasomniák olyan zavaró rendellenességek, amelyek közvetlenül elalvás előtt, alvás közben vagy ébredéskor fordulhatnak elő.

Milyen gyakori formái vannak?

Rémálmok

A rémálmok élénk álmok, amelyek félelmet, rémületet és szorongást okozhatnak. Előfordulhat, hogy hirtelen felébredsz, és nehezen alszol vissza. Valószínűleg részletesen emlékszel rá. Sok minden okozhat rémálmokat, beleértve a betegséget, a szorongást, egy szeretett személy elvesztését vagy egy gyógyszerre adott reakciókat. Beszélj orvosoddal, ha hetente többször vannak rémálmaid, vagy ha ezek hosszú ideig megakadályozzák a jó éjszakai alvást.

Éjszakai félelem

Az éjszakai rettegés, más néven alvási rémület, hasonló a rémálmokhoz, de általában mélyalvás közben fordulnak elő. Ezek hatására hirtelen felébredsz, rémültnek és zavartnak érzed magad. Nem tudsz beszélni, és nem reagálsz a hangokra. Lehet, hogy nem is látsz rendesen.

Azok az emberek, akiknek éjszakai rémületei vannak, veszélyt jelenthetnek magukra vagy más emberekre olyan testmozgások miatt, amelyeket nem tudnak kontrollálni. Ez a parasomnia meglehetősen gyakori gyermekeknél, többnyire 3 és 8 éves kor között.

A felnőtteknek is lehetnek éjszakai rémületei. Az erős érzelmi stressz és az alkoholfogyasztás növelheti előfordulásának valószínűségét.

Alvajárás

Az alvajárás az, amikor mozogsz és ébernek látszol, de valójában alszol. Másnap nem fogsz emlékezni rá. Az alvajárás leggyakrabban a mély, nem gyors szemmozgás (nem REM) alvás szakaszában fordul elő kora éjszaka. Ez a kora reggeli REM alvás során is megtörténhet. Ez a parasomnia többnyire 5 és 12 év közötti gyermekeknél fordul elő. A tinédzser korba lépve általában megszűnik.

Nem veszélyes felébreszteni egy alvajárót, de lehet, hogy összezavarodnak, amikor felébrednek. Maga az alvajárás kockázatos lehet, mert az ember nincs tisztában azzal, hogy hol van, és eleshet vagy beleütközhet dolgokba.

Éjszakai lábgörcsök

Az éjszakai lábgörcsök hirtelen, kontrollálatlan izomösszehúzódások pihenés közben. Általában a vádliban fordulnak elő. A görcsös érzés néhány másodperctől 10 percig tarthat, de a fájdalom elhúzódhat.

Alvásparalízis

Ha alvási bénulásod van, nem tudsz mozogni elalvás vagy ébredés közben. A bénulás lehet részleges vagy teljes. A szakértők nem biztosak abban, hogy mi okozza.

Ez a parasomnia nem veszélyes. Ijesztő lehet, ha nem tudod, mi történik. Egy hang vagy érintés véget vethet az epizódnak, így perceken belül újra mozoghatsz. Vannak, akiknek csak egyszer van, de másoknak újra és újra.

REM alvási viselkedészavar (RBD)

A REM-alvás általában alvási bénulással jár, de az ebben a parasomniában szenvedő emberek drámai vagy erőszakos álmokat játszanak az alvási szakaszban. Az RBD általában 50 év feletti férfiaknál fordul elő. Ez különbözik az alvajárástól és az alvási rémektől, mert az RBD-ben szenvedő személy könnyen felébreszthető, és felidézheti álma élénk részleteit.

Alvási bruxizmus (fogcsikorgatás)

A bruxizmus az, amikor alvás közben erősen csikorgatod vagy összeszorítod a fogaid. Ez más alvászavarokkal együtt is előfordulhat. Ez a parasomnia fogászati ​​problémákat okozhat, beleértve a fogak szokatlan kopását vagy az állkapocs izmainak kellemetlen érzését. A fogorvos valószínűleg tud neked éjszakai védőt adni, amelyet alvás közben viselhetsz a fogaidon, hogy ne csiszolódjanak egymáshoz.

Alváshoz kapcsolódó étkezési zavar (SRED)

A parasomniában szenvedők alvás közben gyakran szokatlan ételeket esznek, például nyers húst vagy süteménykeveréket. Amikor felébrednek, csak töredékekre emlékeznek, vagy semmire. Ez az ébrenlét és a nem REM alvás keveréke miatt történik.

(www.webmd.com)