evés
#Táplálkozás

Mit egyél, hogy jól aludj?

2015.03.13.
2 perces olvasási idő

Léteznek olyan ételek, melyek segítik az alvást, és vannak olyanok is, amelyek zavarják. Itt az idő, hogy megtudd, melyek azok az ételek, amelyeket nyugodt szívvel fogyaszthatsz elalvás előtt, és melyek azok, amiket inkább kerülj el!

Triptofánban gazdag ételek

Bizonyára már mindenki hallott a meleg tej mágikus hatásairól, és hogy könnyedén elalszol tőle. Tudod, hogy ez miért igaz? A tejtermékek triptofánt tartalmaznak, ami egy olyan anyag, ami segíti az alvást. Triptofánt tartalmazó ételek még a baromfifélék, a banán, a zab, és a méz.

Egyél valamit elalvás előtt!

Ha nem jön álom a szemedre, egy kis étel a gyomrodban segíthet az elalvásban. Ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor falj fel egy fél marhát, hanem azt, hogy csak annyit egyél, hogy pont ne legyél éhes. Ha sokat eszel elalvás előtt, kényelmetlenül fogod érezni magadat.

Szénhidrát

A szénhidrátokban gazdag ételek tejtermékekkel fogyasztva elősegítik a triptofán felszívódását a vérben, így mélyen szundítasz tőlük. Szóval a legtökéletesebb éjszakai csemege a müzli tejjel, joghurt keksszel, a kenyér és a sajt. Az édességek fogyasztása este nem jó döntés, hiszen a véredben felhalmozódik a cukor, és nehezítheti az elalvást.

Hagyj fel a hamburgerrel és a sültkrumplival!

Hogyha szükséged van egy másik indokra, hogy miért kerüld el a magas zsírtartalmú ételeket, rengeteg cikket olvashatsz ezekről az oldalunkon. Ha napközben sok zsíros ételt fogyasztasz, kevésbé lesz nyugodt az éjszakád.

Kerüld az alkoholt!

Habár az alkohol segíthet neked elaludni, viszont gyakori ébredéseket, nyugtalan alvást, fejfájást, izzadást, és rémálmokat okoz. Ha este alkoholt fogyasztasz, mindig semlegesítsd az italt egy pohár vízzel!

Óvakodj a koffeintől!

Senki előtt sem titok, hogy a koffein ébren tart, még a kis mennyiségű koffein is alvászavarokat okozhat. Ne feledkezz meg arról, hogy a csoki, a kóla, a tea, és a koffeinmentes kávé is tartalmaz valamennyi koffeint. A jobb alvás érdekében ne fogyaszd ezeket este.

A gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint!

A szabad forgalmú, és a receptre kapható gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, fogyást segítő pirulák szintén tartalmazhatnak koffeint. A legtöbb koffein tartalmú gyógyszer sokszor több koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé. Olvasd el a gyógyszer tájékoztató lapján, hogy mennyi koffeint tartalmaz, és ha ez lehetséges, a jó alvás érdekében ne lefekvés előtt vedd be.

Óvakodj a nehéz, fűszeres ételektől!

Lefeküdni teli hassal kényelmetlen érzés, ráadásul ilyenkor nem mozogsz, így lelassul az emésztés. A fűszeres kaja reflux tüneteket és gyomorégést okoz. Ne egyél nehéz ételeket lefekvés előtt 4 órával!

Kerüld a proteinben gazdag ételeket!

A protein fontos összetevője az étrendünknek, viszont mégsem jó ötlet sok proteint tartalmazó ételeket fogyasztani lefekvés előtt. A proteinben gazdag élelmiszereket nehezebb megemészteni, ezért húsok helyett inkább igyál tejet, vagy egyél müzlit, kekszet.

Este 8 után ne igyál sokat!

A testednek nagyon hasznos, ha sok folyadékot iszol, viszont korlátozd a mennyiségét alvás előtt, hiszen ha sokat iszol, gyakrabban kell megszakítanod az alvást mosdóra járkálás miatt.

A cigizés nem relaxál

A nikotin egy stimuláns, melynek hasonló hatásai vannak mint a koffeinnek. Kerüld a dohányzást elalvás előtt, különben fel fogsz ébredni az éjszaka közepén!

(G.V.; Forrás: WebMD)

Kapcsolódó címkék

evés