alvás
#Testi problémák

Hogyan hat a hőmérséklet az alvásra?

2021.01.07.
1 perces olvasási idő

A hálószoba hőmérséklete befolyásolja azt, hogy hogyan érzed magad, és azt is, hogy milyen mélyen és meddig pihensz. A túl meleg vagy a túl hideg szoba nagymértékben ronthatja az alvás minőségét.

A hűvös szoba segíti az alvást

Amikor alszunk, az agyunk csökkenti a test számára elérni kívánt hőmérsékletet. Ha túl meleg vagy hideg van a szobában, akkor a test küzd azért, hogy elérje ezt a hőmérsékletet, úgy viselkedik, mint egy belső termosztát.

Ha kis mértékben csökken a hőmérséklet, az segíti az elalvást. Éppen ezért, ha hűvösebb szobában vagyunk, akkor általában könnyebben megy az elalvás is. Viszont ha a szervezet számára kellemetlenül meleg vagy hideg van, akkor könnyen felébredhetünk. A szoba hőmérséklete befolyásolja a az alvást, így annak az időszaknak a minőségét is, amikor álmodunk.

Mi az ideális hőmérséklet?

Nehéz egy bizonyos ideális alvási hőmérséklet értéket ajánlani, mivel mindenkinek más számít kellemesnek. Szerencsés tehát, ha mindenki úgy állítja be a hálószoba hőmérsékletét, ahogy számára a legjobb. Az általánosan ajánlott érték 18-22 Celsius fok között van, az ettől túlzott mértékben eltérő hőmérséklet zavarhatja a nyugodt alvást.A szoba hőmérséklete hatással van az alvásodra

További tippek

Vannak más módszerek is arra, hogy jól aludjunk.

  • Egy meleg fürdő 1,5-2 órával lefekvés előtt segíti az elalvást, mivel hatására a testhőmérsékleted megemelkedik, majd mikor a kádból kiszállsz, hirtelen csökken – ezt a szervezeted az elalváskor tapasztalható testhőmérséklet-csökkenésként értelmezi, mely elősegíti a nyugodt alvást.
  • Legyen a szoba hűvös, csendes és sötét. A fény megzavarhatja a melatonin és szerotonin termelést, és így az alvást!
  • Ha úgy kényelmesebb, vegyél fel zoknit is, mivel a takaró alól kikandikáló, fázó lábak miatt könnyen felébredhetsz.
  • Szakértők szerint jobb kerülni az úgynevezett memóriapárnák használatát. Igaz ugyan, hogy kényelmesek, de nagyon gyorsan átmelegednek.
  • Elalvás előtt kerüld a cukros ételek fogyasztását! Ezek ugyanis megemelik a vércukorszintet, ami befolyásolja az alvást.
  • Kerüld az alkoholfogyasztást! Bár álmos leszel tőle, akadályozza a mély alvást!
  • Elalvás előtt pár órával fogyassz magas fehérjetartalmú vacsorát, ami elősegíti az alváshoz szükséges melatonin és szerotonin termelését.
  • Lehetőleg ne nézz TV-t, ne használj számítógépet vagy egyéb monitort közvetlenül lefekvés előtt! A fényük túlságosan stimulálja az agyat, és nehezíti az elalvást.
  • Minél előbb feküdj le aludni! A szervezet legjobban éjjel 11 és hajnali 1 között regenerálódik!

(KamaszPanasz - Gy.Z., webmd)