alvás
#Táplálkozás

Ételek, melyektől nem tudsz elaludni

2023.01.29.
1 perces olvasási idő

Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az alvásunkra. Amennyiben neked is nehezen megy az elalvás, próbáld ki az alábbi egyszerű változtatásokat az étrendedben!

Még elalvás előtt néhány órával egyél könnyű vacsorát. A korgó gyomor bizony nehézzé teszi az elalvást, sőt fel is ébresztheti az embert, ezért ne feküdj le éhesen. A nehéz ételek azonban megviselik a gyomrot, ezért vacsorára válassz inkább könnyű salátát joghurtos öntettel.

Mit ne fogyassz alvás előtt?

Kerüld a magas zsírtartalmú ételeket lefekvés előtt! Egy pár könnyű falat teljesen megengedett, ám a lefekvés előtti túlzott étkezés befolyásolhatja az éjszakai nyugodalmat.

Kerüld a nehéz, fűszeres ételeket! Ezek fogyasztása alvás előtt komoly rosszullétet is okozhat.

Ne igyál túl sokat elalvás előtt! A lefekvés előtti túlzott folyadékfogyasztás éjszakai ébredéshez vezet.

Kerüld a koffeinfogyasztást! A koffein és más stimulálószerek növelik az idegrendszer aktivitását, mely nehezíti az elalvást. Legjobb, ha a tervezett lefekvés előtti nyolc órában már nem fogyasztasz koffeintartalmú italt. A szervezet ugyan nem tárolja a koffeint, ám órákba telik, míg annak stimuláló hatása elmúlik.

Kerüld az alkoholfogyasztást lefekvés előtt! Noha az alkohol álmossá tesz, befolyásolja az alvás mélyebb fázisát, és elalvás előtti fogyasztása gyakran éjszaki ébredéshez vezet.

Átmenetileg szinte mindenkinek vannak álmatlanabb éjszakái, ám ha ez állandósul, vagy gyakorivá válik, érdemes orvoshoz fordulni.

(KamaszPanasz)