#Táplálkozás

Evés után mennyi idővel kezdhetsz el edzeni?

2010.01.26.
1 perces olvasási idő

Pár kis gyakorlat segíthet abban, hogy ne fájjon a gyomrod edzés közben és után az étkezés miatt. Kövesd az alábbi tippeket:

Reggelizz!

Ostobán hallatszik, de igaz – rendszeresen kell reggelizned, főleg akkor, hogyha edzésed is van az adott napon. Ha azonnal érkezés után edzenél, érdemes kevesebbet enned. Ha nincs időd reggelizni, akkor is igyekezz legalább egy almát bekapni, reggelizni mindenképpen fontos!

Ügyelj az adagokra!

A táplálék mennyiségétől függően az emésztés 1-4 órán keresztül is tarthat. Ha egy nagyobb adagot eszel, akkor érdemes legalább 1 órát várnod az edzésig.

Csak ahogy neked jó!

Sokan szeretnek falatozni edzés közben – ez rendben van, amíg jól érzed magadat. Mindent úgy csinálj, ahogy neked jól esik, akár kísérletezhetsz is vele, de persze sose ess túlzásokba!

Hidratálj!

Mítosz, hogy edzés előtt innod rossz ötlet és gyomorfájást okozhat – a hidratálás hozzátartozik az egészséges edzéshez. Ha nem vagy eléggé hidratálva, akkor a tested hőmérséklete is nő, ezáltal felmegy a vérnyomásod, ami komolyabb problémákat is okozhat. Igyál sok vizet az edzés előtt, után és alatt!

Figyelmeztetés!

Cukorbeteg vagy más komolyabb betegséggel küzdő embereknek fontos tényező lehet az étkezés időzítése is. A legjobb, hogyha beszélgetsz egy egészségügyi szakemberrel, dietetikussal, és az ő tanácsaikat követed és féken tartod magadat.

Edzés után…

Edzés után valószínű, hogy mind te és mind a szervezeted pótolni akarja majd az elhasznált energiát. Mindenképpen egészséges és tápláló ételt válassz – almát, joghurtot.

Mindenkinek eltérő az anyagcseréje. Általában az a baj, hogy táplálónak hitt, csábító „büfé-kaját” választunk, amitől edzésen rosszul érezheted magadat. A legfontosabb szabály, hogy annyit egyél, amennyi jól esik, és nem érzed magadat telítettnek. Ilyenkor minden tőled függ, ezek a tippek is csak útmutatók legyenek neked, találd meg az egyensúlyt, ami igazán jó neked!

(KamaszPanasz - Gy.A., forrás: GoAskAlice)