edzés
#Táplálkozás

Evés után mennyi idővel kezdhetsz el edzeni?

2022.08.20.
2 perces olvasási idő

Elég egy rohanós nap, egy pluszfeladat, egy túlvállalás és már borul is a rend. Kimarad az evés, túlhajtod magad az edzésen, aztán ájultan esel össze a pályán. Ahogy az sem kellemes, amikor a gyorsan, szinte rágás nélkül bedobált ételek sziklává állnak össze a gyomrodban.

Már néhány apró változtatás is segíthet abban, hogy ne fájjon a gyomrod edzés közben és után az étkezés miatt. Kövesd az alábbi tippeket.

Reggelizz!

Ostobán hallatszik, de igaz – rendszeresen kell reggelizned, főleg akkor, hogyha edzésed is van az adott napon. Ha azonnal érkezés után edzenél, érdemes kevesebbet enned. Reggelizni kötelező! Nem - az a cukormázas fánk, amit a buszon, vagy a kocsiban ülve magadba erőltetsz, nem reggeli, ahogy az a pár darab édes keksz sem az, amit a szünetben elrágcsálsz. Olyan nincs, hogy “nincs időm”, “nem érek rá”, mert királyként reggelizni KÖTELEZŐ, már, ha jót akarsz magadnak.

Reggelizni több okból is fontos:

  • reggelre a szervezeted elhasználja a tartalékokat, így nélkülözhetetlen, hogy ezeket pótold, energiát és létfontosságú tápanyagokat biztosítasz vele a működéséhez
  • stabilizálja a vércukor- és inzulinszintet és megakadályozza, hogy leessen a vércukorszinted
  • növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet,nem leszel fáradt és ingerlékeny
  • felpörgeti az anyagcserét, ezzel segít a testsúly-kontrollban
  • ellenállóbbá tesz a stresszel és a fertőző betegségekkel szemben
  • javítja az emlékező- és koncentráló-képességet, kreatívabbá tesz,könnyebben le tudod győzni az akadályokat

Ügyelj az adagokra!

A táplálék mennyiségétől és összetételétől függően az emésztés 1-4 órán keresztül is tarthat. A húsok emésztése tart a legtovább. Ha egy nagyobb adagot eszel, akkor érdemes legalább 1 órát várnod az edzésig. Ha nem így teszel, akkor megfájulhat a gyomrod.

Csak ahogy neked jó!

Sokan szeretnek falatozni edzés közben – ez rendben van, amíg jól érzed magadat. Mindent úgy csinálj, ahogy neked jól esik, akár kísérletezhetsz is vele, de persze sose ess túlzásokba! Ha viszont az edzés célja a fölös kalóriák elégetése, akkor nem tanácsos azonnal visszapótolni azokat.

Hidratálj!

Sokan elfeledkeznek róla, hogy a folyadék számos életfolyamathoz nélkülözhetetlen. Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-3 liter, ami a testmozgás függvényében akár több is lehet. Mítosz, hogy edzés előtt innod rossz ötlet és gyomorfájást okozhat – a hidratálás hozzátartozik az egészséges edzéshez. Ha nem vagy eléggé hidratálva, akkor a tested hőmérséklete is nő, ezáltal felmegy a vérnyomásod, ami komolyabb problémákat is okozhat. Igyál sok vizet az edzés előtt, után és alatt!

Figyelmeztetés!

Cukorbeteg vagy más komolyabb betegséggel küzdő embereknek fontos tényező lehet az étkezés időzítése is. A legjobb, hogyha beszélgetsz egy egészségügyi szakemberrel vagy dietetikussal, és az ő tanácsaikat követed az edzések és az étkezések mikéntjének meghatározásakor.

Edzés után…

Edzés után valószínű, hogy mind te és mind a szervezeted pótolni akarja majd az elhasznált energiát. Mindenképpen egészséges és tápláló ételt válassz – almát, joghurtot.

Mindenkinek eltérő az anyagcseréje. Általában az a baj, hogy táplálónak hitt, csábító „büfé-kaját” választunk, amitől edzésen rosszul érezheted magadat. A legfontosabb szabály, hogy annyit egyél, amennyi jól esik, és nem érzed magadat telítettnek. Ilyenkor minden tőled függ, ezek a tippek is csak útmutatók legyenek neked, találd meg az egyensúlyt, ami igazán jó neked!

(KamaszPanasz - Gy.A., forrás: GoAskAlice)