terhesség
#Táplálkozás

Egészséges étkezés és mozgás terhesség alatt

2011.02.13.
3 perces olvasási idő

Sok lány aggódik amiatt, hogyan néz ki a teste, és fél a terhesség alatt felszedett kilóktól. De most, hogy kettő helyett eszel, nem a legjobb alkalom arra, hogy csökkentsd a kalóriákat vagy elkezdj diétázni.

Neked és a babádnak is szükségetek van bizonyos tápanyagokra ahhoz, hogy a baba megfelelően növekedjen. Ha változatos és egészséges ételeket fogyasztasz, sok vizet iszol, és lefaragod a magas zsírtartalmú gyorsételeket, az segíteni fog neked és a fejlődő magzatodnak, hogy egészségesek legyetek.

Az orvosok általában azt ajánlják, hogy 300 kalóriát adj hozzá a szokásos napi étrendedhez, hogy megfelelően tápláld a fejlődő magzatot. Maximum 10-15 kilót kellene felszedned a terhesség alatt, legnagyobb részét az utolsó hat hónapban. Habár az, hogy mennyit kell híznia egy lánynak, attól függ, hogy milyen súlyú volt a terhessége előtt. Az orvosod a saját helyzeted alapján fog tanácsot adni.

A hozzáadott rostok fogyasztása (napi 25 - 30 gramm) és a sok étkezésvízivás segíthet a gyakori problémák, például a székrekedés megelőzésében. Jó rostforrások lehetnek a gyümölcsök és zöldségek, kenyérfélék és zabpelyhek, vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk.

Kerülnöd kell bizonyos ételek és italok fogyasztását a terhesség alatt. Ilyenek például:

1. bizonyos halfajták, például a kardhal, tonhalkonzerv és más halak, amiknek magas lehet a higanytartalmuk (az orvosod segíthet eldönteni, hogy melyik halat fogyaszthatod,
2. nyers tojást tartalmazó ételek, mint például a madártej, Carbonara spagetti vagy a Cézár saláta,
3. nyers, vagy nem jól átsütött húsok és halfélék,
4. feldolgozott húsok, mint például a virsli, vagy a felvágottak,
5. puha, pasztőrözetlen sajtok, például a feta, brie, kék és kecskesajtok,
6. pasztőrözetlen tej, gyümölcslé.

Szintén jó ötlet a mesterséges édesítőszerek, és a koffeint vagy mesterséges édesítőszert tartalmazó üdítők mellőzése is.

Mozgás

A terhesség alatti mozgás addig tesz jót neked, amíg komplikációmentes a terhességed, és míg megfelelő mozgásformát választasz. Az orvosok általában kis igénybevételű gyakorlatokat ajánlanak, mint a sétálás, úszás és jóga. A csapatjátékok, küzdő sportok, vagy a megerőltető aerobic edzések, melyeknél nagy a sérülés veszélye általában kerülendők. Az sem ajánlott a nőknek terhesség alatt, hogy olyan munkahelyen dolgozzanak, ahol nehéz súlyokat kell emelniük. Beszélj az orvosoddal, ha kérdéseid vannak, hogy bizonyos mozgásformák biztonságosak-e a babádnak és számodra.

Alvás

Fontos, hogy sokat pihenj a terhesség alatt. Már a terhességed elején próbálj meg hozzászokni, hogy az oldaladon alszol. Valószínű, hogy a terhességed előrehaladtával a legkényelmesebb pozíció az lesz, hogyha behajlított térdekkel fekszel az oldaladon. Ez a szíved „munkáját” is megkönnyíti, mert megakadályozza, hogy a baba súlya nyomás gyakoroljon a nagy vénára, ami a lábfejedből és a lábadból a visszaszállítja a vért a szívedhez.

Néhány orvos azt ajánlja, hogy a terhes lányok a bal oldalukon aludjanak. Mivel itt található a fő vérerek közül néhány, ha a bal oldaladon fekszel, az segít megelőzni, hogy a méh nyomja őket. Kérdezd meg az orvosod, hogy mit tanácsol, bár a legtöbb esetben, ha valamelyik oldaladon fekszel, az már megteszi, és leveszi a nyomást a hátadról is.

A terhességed alatt, de különösen a vége felé, lehet, hogy gyakran ébredsz fel esténként arra, hogy a mosdóba kell menned. Mivel fontos, hogy elegendő vizet fogyassz a terhesség folyamán, próbáld meg a nagyobb részét inkább napközben meginni, és nem éjszaka. Használd a mosdót mielőtt aludni mennél. A terhességed előrehaladtával, lehet, hogy nehézségeid akadnak majd azzal, hogy kényelembe helyezd magad az ágyban. Próbálj meg a hasad, hátad, lábaid köré és alá elhelyezni párnákat, hogy kényelmesebben aludhass.

A stressz is beavatkozhat az alvásba. Lehet, hogy aggódsz a pici egészsége, a szülés vagy az új szerep miatt, hogy milyen lesz szülőnek lenni. Ezen érzések mindegyike természetes, de lehet, hogy nem tudsz majd tőlük aludni. Beszélj az orvosoddal, ha alvási problémáid vannak a terhesség alatt.

Ép testben ép lélek

Gyakran egy csomó furcsa dolgot éreznek a terhes tinik, például félelmet, dühöt, bűntudatot, zűrzavart, és szomorúságot. Lehet, hogy eltart egy ideig, míg hozzászoksz a tényhez, hogy kisbabád lesz. Ez egy hatalmas változás és természetes, hogy egy terhes tinédzser azon tűnődik, hogy készen áll-e megbirkózni a szülővé válással együtt járó felelőséggel.

Az, hogy hogyan érez egy lány, gyakran attól is függ, hogy mennyi támogatást kap a kicsi édesapjától, a családjától (és a baba apjának családjától), valamint a barátoktól. Minden lány helyzete más. A saját szituációdtól függően lehet, hogy több támogatást kell keresned más emberektől, a családodon kívül. Fontos, hogy beszélgess olyan emberekkel, akik támogatni tudnak, és útmutatást adnak, valamint segítenek neked, hogy eligazodj az érzéseid között és megoszd őket valakivel. Az iskolában a gyermek-, és ifjúságvédelmi felelős tanár vagy a védőnő és ajánlhat olyan forrásokat a közösségedben, akik segíthetnek.

Néha a leendő leányanyák elvetélnek és elveszítik magzatukat. Néhány lány számára ez nagyon felzaklató lehet, és nehezen tud továbblépni, habár lehet, hogy mások számára megkönnyebbülést okoz. Fontos, hogy beszélj ezekről az érzésekről, és, hogy támogatást kapj a barátoktól és a családtól, vagy ha ez nem lehetséges, akkor olyanoktól, akik tanácsot adhatnak.

Az iskola és a jövő

Néhány lány úgy tervezi, hogy egyedül neveli fel a gyerekét. Néha a nagyszülők vagy más családtagok segítenek. Néhány lány pedig úgy dönt, hogy örökbe adja a babáját. Nagy bátorság, és a baba jövőjével kapcsolatban sok kétség kell ahhoz, hogy meghozd ezt a nehéz döntést.

Azoknak a lányoknak, akik befejezik a középiskolát, nagyobb esélyük van arra, hogy jó munkát kapjanak és sikeres életük legyen. Ha ez lehetséges, akkor inkább most fejezd be a középiskolát, minthogy megpróbálj később visszatérni. Kérdezd meg, milyen lehetőségeket tud nyújtani az iskolád egy terhes tini számára.
Léteznek úgynevezett tinédzser ambulanciák, ahol kérdéseket kaphatnak válaszaikra a fiatal szülők. Esetleg egy családtag vagy barát is vigyázhat a babádra, amíg az iskolában vagy.

Többet is megtudhatsz arról, hogy mire kell számítani a szülővé váláskor, ha könyveket olvasol, előadásokra jársz, vagy megbízható weboldalakat olvasol a gyermeknevelésről. A babád orvosa, a szüleid, a családtagok, vagy más felnőttek, mind-mind segíthetnek tanácsaikkal a terhességed alatt, és azután is, hogy a pici megszületett.

(Sz.D.L. - kidshealth.com)

Kapcsolódó címkék

étrend