ótvar
#Betegségek

Fiatalabb korban gyakoribb az ótvar - Miről ismerhető fel?

2016.04.19.
1 perces olvasási idő

Az ótvar fertőző betegség. A fertőzött személy nem mehet közösségbe, mivel a gennyes váladék továbbkenésével - saját felülfertőzésén túl - a beteg könnyen megfertőzi társait is!

Az ótvar gennykeltő baktériumok okozta bőrfertőzés. A bőr legfelsőbb rétege, a körülbelül 0,3 mm-es szaruréteg. Ez alatt jön létre körülírtan egy-egy kis gennygyülem.

Főleg gyermekeken jellemző a fertőzés megjelenése. Általában az arcon, az orrnyílás, a száj környékén, a füleken és a kezeken alakulnak ki a tünetek. A beteg könnyen továbbfertőzi érintéssel társait és saját bőrét is a gennyes váladék továbbkenésével.

Miről ismerhető fel az ótvar?

Az ótvar leggyakoribb formájában mézsárga pörkkel fedett apró sebeket látunk, de létezik hólyagos formája is, melyben a víztiszta hólyagok lehetnek egészen aprók - de a mogyorónyi-diónyi méretet is elérhetik. Ebben az utóbbi formában a hólyagképződést a baktériumok által termelt toxinok váltják ki. Egyes esetekben pattanásszerű kiütések képét adja a betegség. Kezeletlen esetekben testszerte szóródnak a tünetek. A gyógyulást követően viszont nem hagynak heget maguk után.

Mik a kiváltó okok?

Az ótvar kialakulására több betegség illetve állapot is hajlamosít, így az ekcéma, a különböző herpesz fertőzések, de elfertőződhetnek az övsömör kapcsán kialakuló hólyagok és hámhiányos, valamint a tetvesség vagy rühösség miatt kivakart területek is. Kialakulása nyáron gyakoribb, mivel a meleg kedvez a baktériumok megtapadásának.

Hogyan kezelhető az ótvar?

A kezelés diszkrétebb tünetek esetén csak helyi kezelés lehet. Az első lépés a pörkök leválasztása kell, hogy legyen. Semmiképpen nem szabad lekaparni őket! A pörkök alatt található a fertőző baktériumok tömege, illetve a lekaparásuk a betegség továbbkenését eredményezi.

A pörkleválasztás kenőcsökkel, esetlegeseFiatalabb korban gyakoribb az ótvar - Miről ismerhető fel?n borogatással valósítható meg. Az így hozzáférhetővé váló hámhiányt azután fertőtlenítő ecsetelővel, gyulladáscsökkentő, hámosító kenőccsel kell bekenni, melyek többsége receptköteles. Ezen területeket - kivéve az arcot - bekötve kell tartani. Mindaddig folytatni kell a sebkezelést, amíg az utolsó pörk is le nem válik és a visszamaradó hámhiány begyógyul.

Szövődményes vagy igen súlyos esetekben antibiotikumot kell szedni a betegnek. Az ótvar a teljes sebgyógyulás után már nem fertőz, de amíg ez be nem következik, a fertőzött személy nem mehet közösségbe.

(WEBBeteg)