akné
#Betegségek

Gyakran ismételt kérdések a bőrről

2014.12.10.
2 perces olvasási idő

A bőr testünk egyik legnagyobb és legösszetettebb szerve. Szabályozza a test hőmérsékletét, és véd a sérülésektől, fertőzésektől, a kiszáradástól.

A bőr véd a különféle sugárzásoktól is (egy bizonyos szintig), melyet a melanin tesz lehetővé. A bőr többféle érző idegsejtet is tartalmaz, melyek különféle ingerekre reagálnak: hideg-meleg, fájdalom, nyomás, tapintás, ezek nélkül lehetetlenné válna az életünk.

Milyen rétegei vannak a bőrnek?

A bőr három rétegből épül fel: egy vékony külső rétegből (epidermis) felhám, egy vastagabb középső rétegből (dermis) irha, és egy alsó, kötőszövetes rétegből (hypodermis bőralja). A bőrben találhatóak még az idegeken kívül verejték és faggyúmirigyek, vérerek, valamint a bőrben horgonyzó szőrszálak tüszői. A bőr alsó rétege terjedelmes zsírszövettel is rendelkezik, mely mechanikai védelmet nyújt az alatta lévő szöveteknek.

Mi a különbség az első- , másod- és harmadfokú égési sérülések között?

Az elsőfokú égési sérülések bőrpírt okoznak és fájdalmasak, kissé megduzzadhat, és fehér lesz az égés helye, ha benyomod (már ha bírod a fájdalmat). Az égett részen a bőr elhal és néhány nap múlva lehámlik. Ez a legkevésbé veszélyes égés típus, csak a bőr külső rétegét érinti.

A másodfokú égési sérülés esetén már felhólyagosodik az égett rész és igen fájdalmas. A bőr első és középső rétegét is érinti.

A harmadfokú, egyben a legsúlyosabb égés típus, a bőr mindhárom rétege és az alatta lévő szövet is sérül, a bőr fehér vagy elszenesedett lesz. Ha az idegek elhaltak az égés során, akkor nem, vagy csak kismértékű fájdalmat okoz, ha nem, akkor nagyon erős fájdalommal jár. Abban az esetben, ha a bőr felületének több mint 50%-át érinti az égés, akkor az akár halálos is lehet.

Az akne anatómiája
Már a neve is rosszul cseng ennek a rettegett bőrhibának, ami számos kellemetlenséget okoz kamasz- és felnőttkorban egyaránt. Tovább a cikkhez

Hogyan kezelhető a nap okozta égés?

A következők enyhíthetik az égés okozta fájdalmat.

  • Hideg borogatás (víz vagy jég) az égett részen vagy hideg zuhany.
  • Fájdalomcsillapító/gyulladáscsökkentő gyógyszer (nem szteroid alapú)
  • Bő, hidratáló hatású krémmel (aloe verás) való kenegetés az érintett testrészen.
  • Súlyosabb napégés vagy napszúrás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Hogyan diagnosztizálhatóak a bőrpanaszok?

Mindenképp a megfelelő szakorvoshoz kell fordulni, ha valamilyen elváltozást észlelnél a bőrödön, a panaszok és a vizsgálatok alapján tud előzetes diagnózist felállítani az orvos, egyes esetekben többféle és hosszabb lefutású teszt elvégzése szükséges. A pontos diagnózis után, pedig javasolhat különféle kezeléseket, terápiákat.

Mi okozza a pattanásokat?

A kialakulásának pontos oka még nem ismeretes, de azt tudni lehet, hogy a megnövekedett hormonszint (androgén hormonok) idézi elő. Ezek a férfi nemi hormonok, mind előfordulnak a fiúkban és lányokban egyaránt, mértékük a pubertás kor alatt növekszik meg jelentősen. A pattanáselvakarása, dörzsölése, koszos kézzel való piszkálgatása csak rontani fog a helyzeten és csúnyán elsebesedhet, akár maradandó nyoma is lehet. csak tiszta kézzel érdemes hozzáérni és lehetőleg a megfelelő bőrápoló szerekkel kezelni. A pattanást nem a csoki vagy más ételek okozzák, viszont túlzott fogyasztásuk megkönnyíti kialakulásukat.

(KamaszPanasz, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)